Life & Health

Vergeet 10.000 stappen: 11 minuten lopen per dag laat jou langer leven

wandelen-gezondheid

Sinds een aantal jaar proberen we allemaal 10.000 stappen per dag te lopen. We hebben allemaal wel een stappenteller op onze telefoon. En eerlijk gezegd halen we dat vrijwel nooit. Tijdens de lockdowns zijn we massaal gaan wandelen, maar zelfs toen waren 10.000 stappen per dag nog een hele klus. Maar wat blijkt nu, het is waarschijnlijk helemaal niet nodig.

11 minuten lopen per dag laat je langer leven

Uit de publicatie in de British Journal of Sports Medicine, waarin de resultaten stonden uit een onderzoek van de Universiteit van Cambridge, blijkt dat je met 11 minuten lopen per dag de kans op een vroegtijdige dood met 25% verlaagt. In 11 minuten loop je echt geen 10.000 stappen, dus dat gaat een stuk makkelijker worden.

Het is niet zomaar een onderzoek. Er werd gebruikt gemaakt van gegevens van meer dan 30 miljoen mensen uit allerlei verschillende studies. Daar werd gekeken naar hoeveel mensen bewegen en hoe lang en gezond ze leven. En daarbij kwam naar voren dat zelfs een klein beetje lichaamsbeweging al een positieve invloed heeft op hoe lang je leeft.

walking shoe

Zijn die 10.000 stappen dus echt niet meer nodig?

Al jaren wordt er door wetenschappers gemeld dat je 150 minuten per week zou moeten bewegen wat neer komt op 5 dagen per week 30 minuten. Maar nu blijkt dat 75 minuten intensief bewegen ook al helpt. Dat is dus 11 minuten per dag. En dat gaat dus niet om slenteren maar wel even stevig doorstappen. Je hartslag moet namelijk wel omhoog gaan.

Die 11 minuten zorgen ervoor dat het risico op kanker wordt verlaagt met 7 procent en hartaandoeningen met 17 procent. Dan komt daarbij de kans dat je ook nog eens 25 procent langer leeft. Wij gaan er voor: 11 minuten lopen tijdens de lunch of een vaste avondwandeling gaan maken, dat moet toch lukken. En als je niet van lopen houdt: het kan natuurlijk ook een fietstocht zijn waarbij je stevig doortrapt. Laat je elektrische fiets dus even thuis. Of 11 minuten lekker dansen is ook een manier.