150-jaar-oude-levi's-spijkerbroek
Style

150 jaar oude Levi’s spijkerbroek verkocht voor mega bedrag

Wij kunnen geen genoeg krijgen van mooie vintage winkels en de bijzondere koopjes die je daar scoort. Elk item is uniek en de kans is groot dat je niet hetzelfde kledingstuk draagt als je beste vriendin of collega. Toch kun je het ook wel erg bont en letterlijk nemen met vintage. Twee verzamelaars hebben namelijk een Levi’s spijkerbroek gekocht uit het jaar 1880. Het is bijna niet te geloven, maar de broek is buiten de moddervlekken, kaarsvet en een paar scheurtjes nog in goede staat.

Mega oude Levi’s spijkerbroek

Op de veiling in New Mexico is de 150 jaar oude Levi’s spijkerbroek verkocht voor maar liefst 76.000 dollar meldt de Amerikaanse NBC. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 78.000 euro. Dat is niet niks voor een afgeleefde broek. Fun fact: het is waarschijnlijk een van de oudste spijkerbroek ter wereld. Tenzij jij misschien nog een jeans hebt liggen van je over-over-over grootouders, dan horen we het graag!

De broek werd een paar jaar geleden gevonden in een verlaten mijnschacht in de Verenigde Staten door een archeoloog. Ze werden vroeger veel gedragen door mijnwerkers en toen dus nog gezien als werkkleding. De stof is namelijk erg goed bestand voor harde werkers en dat is 150 jaar later nog wel goed te zien. De jeans lijkt op het eerste gezicht veel op de spijkerbroeken die we van nu kennen, maar toch zijn er verschillen als je goed kijkt. Zo zijn er riemlussen knopen voor bretels op de broek bevestigd.

150 jaar oude Levis spijkerbroek verkocht voor mega bedrag

Made by White labor

De gevonden spijkerbroek heeft een opvallen tekst in de binnenzak. Hier zijn namelijk de woorden ´Made by White labor´ te lezen. Volgens het merk Levi´s werd deze tekst op hun goederen geplaatst tijdens de tienjarige uitsluiting van Chinese werknemers in Amerika. Dit werd toen in het jaar 1882 officieel ingesteld. Het jeansmerk streefde er in dit tijd naar om de inzet zo te verhogen door aan te sluiten bij de ideeën bij die tijd. Aan het einde van de 19de eeuw werd de beslissing gelukkig teruggedraaid.

Doorverkopen aan museum

Levi´s laat zelf weten dat ze zich hedendaags keihard inzetten voor de strijd tegen racisme. De twee verzamelaars houden de spijkerbroeken overigens niet zelf, maar hopen hem door te verkopen aan een museum. Wil je de broek graag met eigen ogen zien? Denim Doctors laat weten dat je broek nu kunt bezichtigen op afspraak en hij in de tussentijd in een bankkluis wordt bewaard.

Als het doorverkopen niet lukt, weten de kopers nog wel een jeans liefhebber die interesse heeft in dit mega oude tweedehands kledingstuk.  Wij zijn benieuwd of hij de oude Levi’s spijkerbroek ook zal dragen. Wellicht heeft de verzamelaar wel wat aan onze lifehack om de broek om je nek te doen om te kijken of hij past.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Denim Doctors (@denimdoctors)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!