Media & Entertainment

Poepend stuk hout: de 5 bizarste kersttradities ter wereld

bizarste-kersttradities-ter-wereld

Dat Sinterklaas met zijn zwarte pieten in het buitenland wel eens voor opgetrokken wekbrauwen zorgt, begrijpen we best. We zijn ook vast het enige land dat kerstballen van onze favo frituursnacks in de boom hangt. Gelukkig bestaan er in andere landen ook gekke tradities tijdens de feestdagen. Van een poepend stuk hout tot een dronken heks: wij nemen je mee in de wondere wereld van bizarre kersttradities.

1. ‘De Poeper’ uit Catalonië

De Spaanse regio Catalonië houdt er maar liefst twee op poep gebaseerde kersttradities op na. Het eerste is ‘caga tío’, oftewel ‘het poepblok’: een blok hout met twee pootjes en een vrolijk gezichtje. Het blok staat de hele maand december op de eettafel, waar het elke dag noten en snoep ‘gevoerd’ krijgt onder een warm dekentje. Het loopt niet goed af met het vrolijke houtblokje: op kerstavond mogen de kinderen hem slaan met een stok, waarna hij de cadeautjes ‘uitpoept’.

Daarnaast kennen de Catalanen de ‘caganer’, wat zoiets als ‘de kakker’ betekent. Dit is een beeldje van een mannetje die -what’s in a name – zijn behoefte aan het doen is. Volgens de traditie was hij samen met Maria en Jezus in de stal geslopen, waar hij besloot een flinke keutel te leggen om de komst van het kindeke Jezus te vieren.

kerstradities-de-kakker

2. De dronken heks uit Italië

Dronken worden tijdens de Kerstdagen: dat is een traditie die wij zelf ook graag vieren. In Italië nemen ze dit een stap verder, en vieren ze de jaarlijkse terugkomst van een dronken heks. En dan hebben we het dan niet over die ene tante die net iets te veel van haar Chardonnay houdt.

De traditie komt voort uit het verhaal van een heks die door de Drie Wijzen was uitgenodigd om de pasgeboren baby Jezus te ontmoeten. Ze wees de uitnodiging af, maar kreeg achteraf toch spijt. Sindsdien vliegt ze op haar bezem door Italië op zoek naar het kindeke Jezus. De Italianen zetten een glas wijn en een stukje worst bij hun schoorsteen neer, zodat de heks langskomt en cadeautjes brengt. Iets meer rock and roll dan de wortel die ons paard Amerigo voorgeschoteld krijgt dus.

kersttradities-la-befana

3. Dood paard uit Wales

De inwoners van Wales houden wel van een beetje morbide. Zij vieren de warme kerstgedachte met niets minder dan een half-dood-zombie paard. Knus! Het halfdode paard is een oude traditie die waarschijnlijk stamt uit de Keltische tijd, en heet ‘Mari Lwyd’, wat zowel ‘Heilige Maria’ of ‘Grijze Mare’ kan betekenen.

De inwoners van Zuid-Wales nemen de schedel van een dood paard en maken dit vast aan paal. Daaroverheen gooien ze een wit laken. Vervolgens gaan ze met het paard langs de huizen. Als de bewoners opendoen, zingen ze een liedje. De bewoners zingen een liedje terug, en geven het halfdode paard dan wat te eten of drinken. Laat het Amerigo niet horen…

kerstraditie wales

4. Krampus demon uit Oostenrijk

Weet je nog dat je als kind trillend in je bedje lag, doodsbang dat je met de zak van Piet mee naar Spanje moest? 90’s kids herinneren zich ook nog wel de roe, een bos hout waarmee je ongenadig op je billen kreeg als je dat jaar stout was geweest. Tegenwoordig gaat het Sinterklaasfeest er in Nederland iets zachtaardiger aan toe, maar in Oostenrijk geven ze de kinderen graag nog een portie vroegtijdige PTSS.

Zijn naam is Krampus, en hij is een gehoornde man-geit-demoon die met vurige fakkels door de straat banjert. Op 5 december helpt hij Sint Nicolaas met het opzoeken van stoute kinderen, die hij in een zak stopt en vervolgens meeneemt naar het bos. Aan de afbeeldingen te zien nemen de Oostenrijkers deze traditie vrij serieus, inclusief outfits die niet zouden misstaan in de volgende Aliens vs. Predators film. Klinkt die roe opeens zo slecht nog niet.

5. Radijsjes kunst uit Mexico

Als afsluiter kiezen we voor een wat lievere variant in kersttradities. In Mexico is Kerstmis namelijk de tijd van het radijsjes snijden. Niet voor in de salade, maar om imposante kunstwerken te creëren die vervolgens in een vrolijke parade getoond worden.

Deze traditie beperkt zich tot het Spaanse stadje Oaxaca, waar duizenden bezoekers de gesneden kunstwerken komen bewonderen. Het snijden van de groenten is een serieuze wedstrijd. De radijzen worden speciaal extra groot gekweekt zodat de snijders hele kerststallen uit de groente kunnen toveren. Misschien een leuk idee voor het volgende kerstdiner?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vangelis Psaris (@elmundodevangelis)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!