oranje-drankjes-voor-koningsdag
Food & Drinks

Dit zijn de 5 lekkerste oranje drankjes voor Koningsdag

Koningsdag, we kijken er ieder jaar weer naar uit. Iedereen vrij, iedereen vrolijk en iedereen op straat. Of je nu gaat voor de rommelmarkten, muziek of festivals, feest is het overal. En bij feest horen drankjes. Oranje drankjes dus, want tenslotte is Koningsdag ook oranje. Omdat het Koningshuis ‘oranje’ in de familienaam heeft, is dit de nationale kleur die we dus ook gebruiken bij Koningsdag.

1. Oranjebitter is het echte Koningsdag drankje

Bij Koningsdag is de traditie om een glaasje Oranjebitter te drinken. Of Oranjelikeur. Het zijn allebei likeuren die bereid zijn uit gedistilleerde curacaoschillen en brandewijn. De schillen zijn de schillen van een zure sinaasappel. het bittere vruchtvlees wordt gebruikt voor bijvoorbeeld marmelade en drank, zoals Oranjebitter. Uit de bloesem wordt etherische olie gehaald voor parfum. En de schillen worden verwerkt in Oranjebitter en Oranjelikeur.

Je kunt Oranjebitter gewoon puur drinken maar er ook een cocktail van maken, zoals de Staatscocktail die geschonken wordt tijdens bezoeken aan het Koningshuis. Dus perfect voor Koningsdag. Je mixt 30 ml jenever met 30 ml Oranjebitter, het sap van een kwart sinaasappel en 45 ml witte cranberrysap. Shake het met ijs en giet in een glas met een spiraal van sinaasappelschil.

oranjebitter-koningsdag

2. Tequila Old Fashioned

Old Fashioned is eigenlijk een cocktail die gemaakt wordt met whisky. Maar om het oranje te krijgen wordt er tequila gebruikt. Het is dus eigenlijk een klassieker, wat tegenwoordig weer helemaal hip is, maar met een twist. Je vult een whiskyglas met ijsblokjes. Giet er 60 ml Don Julio Reposado Agave Tequila op met 5 ml agavesiroop en 2 druppels Angostura bitter. Dan stir je het ( oftewel zachtjes roeren in je glas) en garneer het met wat schil (zest) van sinaasappel.

koningsdag-oranje-aperolspritz

3. Aperol Spritz of  een Mocktail Vibrante Spritz

Deze had je natuurlijk al verwacht in dit lijstje. Het is normaal al een van de populairste drankjes dus heel geschikt voor Koningsdag. Voordeel is ook dat het een laag alcoholgehalte heeft wat handig is tijdens de lange feestdag. En als een drankje oranje is, is deze het wel. Toch even het recept voor een Aperol Spritz.: Vul je glas met ijs. Doe er 60 ml Aperol bij, samen met 90 ml Prosecco en 30 ml bruiswater. Roer even door en doe er nog een schijfje sinaasappel bij voor een mooi resultaat.

Je kunt natuurlijk ook een Mocktail maken die net zo lekker is als de Aperol Spritz. Tenslotte wil of kan niet iedereen aan de alcohol. En je wilt toch een mooi drankje drinken in plaats van water of frisdrank. Doe voor een Mocktail Spritz 75 ml Martini Non-Alcoholic Vibrante, 25 ml grapefruitsap en bruiswater naar smaak in een glas, waar je ijsblokjes in hebt gedaan. Even roeren en een schil grapefruit als garnering.

4. Negroni

Dit is wel een bitter drankje waar je van moet houden. Het is wel een prachtig oranjedrankje voor Koningsdag en heel makkelijk te maken. Je hebt 3 flessen nodig om een hele lading Negroni’s te maken. Een fles Gin (welke je zelf lekker vindt), een fles Martini Rosso en een fles Campari. In elk glas door je 30 ml van ieder drankje, even roeren en garneer nog met een schijfje sinaasappel en klaar is je drankje.

negroni-oranje-drankje-koningsdag

5. Oranje wijn

We schreven al eerder over oranje wijn. Ook deze zomer zul je die overal op de kaart zien staan. Dus is het een perfecte wijn om met Koningsdag te drinken. Zorg dan dat je de echte oranje wijn koopt van Tarongino. Dit is de enige wijn die echt helemaal van sinaasappel is gemaakt zonder toevoegingen. Bovendien kun je deze ook heel goed mixen. Mix de niet bruisende versie met droge Cava voor een spritz of maak een TaronGinTonic.

koningsdag-oranje-wijn

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!