Beauty

5 dingen die gegarandeerd puistjes en acne veroorzaken

5-oorzaken-acne-puistjes
Foto: Freepik

Hè vervelend, weer zo’n puistje wanneer het echt niet uitkomt. En elke keer als er een weg is, lijkt er wel weer een ander op te duiken. Acne is de meest voorkomende huidaandoening ter wereld. Hoewel het krijgen van puistjes grotendeels afhankelijk is van je huidtype en hormonen, zijn er ook nog een aantal andere redenen waardoor jij last hebt van acne. Wij hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet en wat je ertegen kunt doen. 

Voeding

Er is weinig echt bewijs gevonden dat voeding invloed heeft op je acne, maar toch hebben veel mensen de ervaring dat suiker een boosdoener is. Acne reageert namelijk slecht op insuline: een hormoon dat de talgproductie laat toenemen en dat zorgt voor meer puistjes. Je kunt dus zonder zorgen dat stukje chocola opeten, maar eet wel met mate. Let vooral op de voeding waarvan jij het idee krijgt dat je meer last krijgt van acne en probeer dat een tijdje te vermijden. En probeer vooral gezond te eten.

5-oorzaken-acne-puistjes

Omgevingsfactoren

Wanneer je in de buurt van grote wegen of steden woont of werkt, heeft je huid veel meer te verduren. Hier zit de lucht vol stof en vuil waar je huid continu aan bloot wordt gesteld. Dit kan ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken. Dus inkoppertje: zorg ervoor dat je iedere dag je gezicht wast met een milde facewash. Denk aan een zeeploze reiniger, want zeep droogt je huid juist weer uit en dat bevordert de talgproductie. Was je gezicht zowel ’s ochtends als ’s avonds.

5-oorzaken-acne-puistjes

Stress

Stress kan invloed hebben op het ontstaan en verergeren van acne. Als je gestresst bent, produceert je lichaam meer testosteron. Dit is het hormoon dat de mannelijke eigenschappen versterkt en de talgproductie verhoogt. En inmiddels weten we: hoe hoger de talgproductie, hoe meer puistjes. Nou is geen stress hebben helaas onvermijdelijk. Maar zorg er in ieder geval voor dat je veel beweegt, genoeg slaapt, gezond eet en dat je regelmatig iets doet waar je rustig van wordt. Zoals een boek lezen of muziek luisteren.

Cosmetica- of huidverzorgingsproducten

Make-up is niet de boosdoener, maar het kan wel je poriën afsluiten. Doe bijvoorbeeld niet elke dag make-up op en gebruik make-up op waterbasis, deze producten verstoppen de huid minder. En zorg ervoor dat je iedere avond je make-up eraf haalt met een make-up remover. Heel belangrijk! Daarnaast werken niet alle huidverzorgingsproducten voor jouw huid. Ken je huidtype en weet welke producten daar goed voor zijn. Skincare producten met salicylzuur zijn in sowieso altijd goed tegen acne.

5-oorzaken-acne-puistjes

Niet alles schoonhouden

Alle tips hierboven zouden geen zin hebben als je je omgeving niet schoonhoudt. Dus zit niet al te veel aan je gezicht, aangezien er altijd viezigheid aan je handen zit. Vervang je kussensloop en handdoeken om de zoveel dagen. Deel je make-up niet met anderen en maak je make-up kwasten eens schoon. En ga nooit, maar dan ook nooit, pulken aan die puistjes. Dit verergert de acne alleen maar en zorgt ook nog eens voor littekens.