Food & Drinks

5-seconden regel: is voedsel nog prima te eten of kan deze regel de prullenbak in?

5-seconden-regel-voedsel-eten
Foto: Freepik

Je hebt er vast ook wel van gehoord: zodra je aan het koken bent en er valt iets op de grond, dan kun je het binnen 5 seconden weer oppakken en gewoon eten. Waar deze regel nu precies vandaan komt weten we niet. En of het waar is ook niet. Maar wij gebruiken het eigenlijk altijd wel. Want waarom zou je het meteen moeten weggooien? Zonde van het eten tenslotte. Womanly zocht voor je uit of deze regel echt waar is. 

Waarom is het eigenlijk 5 seconden?

Als je een lekkere besmeerde boterham op de grond laat vallen, altijd met de verkeerde kant naar beneden, gooien we die meestal wel weg. Maar een ui, appel of bijvoorbeeld een koekje, pakken we vaak snel weer op. Nu lazen we op Libelle dat de NASA een onderzoek heeft gedaan of de beroemde 5-secondenregel echt klopt. En wat blijkt: dit werkt echt. En dan gaat het ook echt wel om 5 seconden, of eigenlijk zo snel mogelijk.

Als je iets langer laat liggen komen er snel te veel bacteriën op. Want je weet dat een vloer, zeker die in de keuken, zelden helemaal schoon is. Als voedsel langer dan 30 seconden blijft liggen, verzamelt het namelijk al snel 10 keer meer bacteriën als eten dat er maar 3 seconden heeft gelegen. Maar als de NASA meldt dat het nog prima te eten is als je het snel oppakt, geloven wij dit natuurlijk meteen.

5-seconden-regel

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

Natte vloer, andere regels

Een natte vloer is de uitzondering op de 5-seconden regel. Als iets op een droog oppervlak beland, raakt je voedsel niet zo snel geïnfecteerd. Ziektekiemen bewegen namelijk heel langzaam. Maar zodra het op een natte ondergrond beland dan gaat dit veel sneller. De bacteriën kunnen zich dan zo snel verplaatsen dat je al snel bijvoorbeeld salmonella en E.coli ontwikkelt. En daar wil je ver van weg blijven natuurlijk. Dus gooi het voedsel dat vochtig is geworden meteen weg.