7 tekenen dat je eigenlijk toch wel in de overgang zit
-
Aline de Jong
- •
- Health
- •
- •

De overgang: we hebben het er eigenlijk liever niet over. Hoewel het gelukkig steeds minder een taboe is geworden . Maar nog steeds zijn er veel dingen die we niet goed weten. Wat zijn nu eigenlijk echt de klachten en wanneer weet je dat je in de overgang zit? Want het is echt niet zo dat je op een bepaalde leeftijd kunt zeggen: nu zit ik er écht in. Wat zijn echt de tekenen waarvan je kunt merken en liever weten dat het echt zo ver is.
Wanneer begint de overgang?
We halen de overgang en de menopauze nog al eens door elkaar. De menopauze is het moment waarop je echt niet meer menstrueert en de overgang is de periode waarin dit gebeurt. Rond je 35e daalt het oestrogeen al en rond je 40-45e begint de overgang echt. En dat is meestal eedre dan je waarschijnlijk dacht. Rond je 50e raken de eitjes die je hebt op en wordt er nog minder oestrogeen gemaakt. Dan verandert je hormoonspiegel behoorlijk. De overgang duurt gemiddeld tussen de 2 en de 10 jaar.
Als je rond de 45 bent zit je meestal wel in de overgang. Ook al merk je er misschien helemaal niets van. Je kunt namelijk nog gewoon normaal menstrueren. Of je hebt misschien hele lichte, vage klachten. Dan kun je prima even naar de huisarts gaan en vragen om een ‘green scale’: een vragenlijst die inzicht geeft in overgangssymptomen. Als je hevige bloedingen krijgt ga dan zeker naar de huisarts, want daar kunnen ook andere oorzaken voor zijn.
De 7 tekenen dat je toch echt in de overgang zit.
1. Opvliegers: warmteaanvallen die gepaard gaan met een rood gezicht en een koortsig gevoel. Je kunt ook hevig transpireren. Het kan zomaar ontstaan, maar komt ook als je gestresst bent of alcohol drinkt.
2. Nachtzweten: Opvliegers die alleen in de nacht opkomen. Dit zijn vaak heftige transpiratie aanvallen. Daardoor kun je slaapproblemen krijgen en moe en prikkelbaar zijn.
3. Hoofdpijn: veel vrouwen klagen over hoofdpijn tijdens de overgang.Het wordt gezien als een ‘niet-typische klacht’, maar komt wel degelijk heel veel voor.
4. Stemmingswisselingen: Dit is ook zo’n ‘niet-typische klacht’. Je kunt je zonder reden down voelen, vaker emotioneel reageren en huilbuien hebben om de meest kleine dingen.
5. Urineklachten: de bekkenbodemspieren verslappen als je ouder wordt en daardoor kan de blaas verzakken. Er kunnen zo vaker blaasontstekingen ontstaan en je kunt je urine minder goed ophouden. Vervelend tijdens sporten, niezen of hard lopen.
6. Verandering van menstruatie: je bent opeens vaker of minder vaak ongesteld. Of je hebt last van heftige bloedingen. Ga daarmee altijd naar de dokter, want dat kan ook heel iets anders zijn namelijk.
7. Verminderd libido: door de hormonale schommelingen treden er seksuele veranderingen op en dat kan dus invloed hebben op je relatie.
Wat kun je het beste doen tijdens de overgang?
Omdat je ook vaak hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen kunt hebben voel je je natuurlijk altijd even fijn. Het is vaak een ingrijpende periode die je gewoon serieus moet nemen. Wees een beetje lief voor jezelf en praat erover. Zorg dat je gezond eet en veel ijzer neemt, dat zit vooral in volkoren producten, bladgroente, vlees en gedroogde vruchten. Ga vaak bewegen, vooral wandelen of zwemmen is fijn, maar ook lekker een avondje dansen. En probeer genoeg rust te nemen en te slapen.