75 plussers meer seks jongeren minder
Life & Health

CBS: 75 plussers regelmatig meer seks en jongeren juist minder

Dat ook 75 plussers een avontuurlijk seksleven kunnen hebben is geen verrassing voor ons. Maar nu blijkt dat ouderen steeds vaker seks hebben en jongeren steeds minder, stonden we toch even versteld. Volgens het CBS blijkt namelijk een kwart van de 75 plussers nog regelmatig met elkaar het bed in te duiken, terwijl jongeren steeds minder intiem met elkaar zijn.

Ouderen stuk actiever in bed

In 2014 zei één op de zes van de 75 plussers aan seks te doen, terwijl dit vorig jaar meer dan een kwart was. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland. In totaal was 27% van de 75 plussers in 2022 seksueel actief. Een kwart van de 75 plussers gaf aan om op de vraag of zij nog aan seks deden geen antwoord te willen geven.

De mannen van deze leeftijdsgroep leken net iets meer aan seks te doen dan de vrouwen: van de mannen zei 37% seksueel actief te zijn, terwijl dit voor 18% van de vrouwen geldt. Volgens het CBS komt dit omdat mannen vaker ouder zijn dan de vrouw in een relatie, en omdat vrouwen over het algemeen een hogere levensverwachting hebben. Hierdoor zijn er meer alleenstaande vrouwen in de 75+ categorie dan mannen.

75-plussers-meer-seks

Afname seksuele activiteit jongeren

Van alle leeftijdsgroepen vanaf 16 jaar gaf 7 op de 10 aan dat ze het afgelopen jaar seksueel actief waren. Dat is minder dan in 2014, toen in totaal 74%van de ondervraagden dat jaar seks had gehad. De daling was het sterkst bij de groepen jongeren van 16 -25 jaar: daar nam het aantal personen dat seksueel actief was geweest af van 63 procent in 2014 naar 56 procent in 2022.

De groep 75 plussers is de enige leeftijdsgroep die in 2022 meer seks had dan in 2014. Alle andere groepen zagen een daling. Hoe dit komt is niet bekend. Volgens het CBS is de leeftijdsgroep 25- tot 45-jarigen met 87 procent het meest seksueel actief. Vanaf 55 jaar neemt het percentage mensen dat seksueel actief is af, onder 75-plussers was dit met 27 procent het laagst.

75-plussers-seksueel-actief

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!