Life & Health

Aangekoekte pannen weer stralend schoon: 3 briljante manieren

aangekoekte-pannen-schoonmaken
Afbeelding: YouTube - Expert Home Tips

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: heb je een heerlijke maaltijd bereid voor jou en je gezin, zit je na het eten met vies aangekoekte pannen. Soms lijkt die aangekoekte laag zo hardnekkig, dat je er aan denkt om de pannen dan maar weg te gooien en een enkeltje naar de Blokker te nemen. Toch zijn er meerdere mogelijkheden om je pannen in een paar simpele stappen weer stralend schoon te krijgen. 

1. Azijn en baking soda

We hebben al eerder geschreven over de efficiënte schoonmaakkrachten van azijn, zoals bij het bestrijden van fruitvliegjes  en het schoonmaken van de bakplaat. Maar ook voor het schoonmaken van je aangekoekte pannen is azijn een handig hulpmiddel. Giet een kopje azijn in de pan, genoeg om de aangekoekte gebieden te bedekken. Laat de azijn enkele minuten inwerken om de hardnekkige resten los te weken.

Vervolgens voeg je een paar eetlepels baking soda toe. Het mengsel gaat bruisen, wat helpt om de aangekoekte stukjes los te maken. Gebruik nu een zachte spons of een niet-schurende schuurspons om voorzichtig de resten in de aangekoekte pan weg te vegen. Spoel de pan grondig af met water, en je pan is weer zo goed als nieuw.

aangekoekte-pannen-schoonmaken-azijn

2. Baking soda en aluminiumfolie

Heb je geen azijn in huis, maar wel baking soda? Gebruik dan baking soda in combinatie met aluminiumfolie om je aangekoekte pannen weer schoon te krijgen. Het klinkt in de eerste instantie gek, maar deze combinatie is erg doeltreffend in het schoonmaken van aangekoekte pannen of vlekken. Deze combinatie is vooral effectief in het verwijderen van bruine vlekken aan de onderkant van de pan.

Strooi 2 à 3 theelepels baking soda op de vlekken of resten in je pan en giet er een beetje kokend water bij. Mix dit samen tot een dik papje. Zorg ervoor dat dit goedje het gehele oppervlak met vlekken bedekt. Laat dit een paar minuten inwerken en pak dan een balletje aluminiumfolie. Knijp het folie tot een grote bal en schrob deze dan over het baking soda goedje. Let er pannen met een anti-aanbak laag op dat je de laag niet beschadigd.

3. Koken met citroenen

Citroenen zijn niet alleen heerlijk in gerechten of zomerdrankjes, maar ook een krachtige bondgenoot bij het schoonmaken van aangekoekte pannen. Snijd een citroen in plakjes en leg ze in de pan, zorg ervoor dat de aangekoekte gebieden volledig bedekt zijn. Giet een kleine hoeveelheid water in de pan en verwarm deze enkele minuten op laag vuur.

De natuurlijke zuren van de citroen weken de aangekoekte resten in de pan los. Laat de citroenen en het water net zolang in de pan staan totdat je wat aangekoekte vellen ziet loskomen. Haal de pan dan van het vuur en laat het water afkoelen. Zodra het water is afgekoeld, schrob je voorzichtig de pan met een zachte spons om de laatste restjes te verwijderen.

aangekoekte-pannen-citroen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!