Food & Drinks

Aardappels met uitlopers: kun je die wel of niet eten?

aardappels-uitlopers-wel-niet-eten
Foto: Freepik

Je kent het wel. Heb je aardappels gekocht maar vergeten te gebruiken. En dan pak je ze uiteindelijk op, zitten er allemaal uitlopers aan. Je vraagt je dan af: kan ik die er gewoon afhalen of zijn ze nu niet meer te eten. En waarom komen die er eigenlijk, best wel snel, aan. Om hier het antwoord op te geven ging Womanly op zoek naar het waarom en wat er tegen te doen. Zodat we voortaan meteen weten: eten of weggooien.

Waarom komen die uitlopers aan de aardappels?

Het is wel fijn te weten waarom die uitlopers er aan komen. En dat antwoord is vrij simpel: bewaren in een te warme omgeving. Het zijn eigenlijk kleine worteltjes die er aan groeien. En als er aan een aardappel eenmaal uitlopers zitten zijn ze vaak wat taaier en bevatten ze minder vitamines. Dus is het sowieso beter om dit niet te laten gebeuren.De meeste aardappels worden verpakt in plastic. In ieder geval in de supermarkt liggen ze zo verpakt.

Je begrijpt dat alles wat in plastic zit kan gaan broeien en zo ontstaan dus die uitlopers. Het bewaren van je aardappels is dus van belang. Niet te warm, liefst donker. Als je een kelder of kelderkast hebt is dit de ideale plaats. Maar omdat veel van ons die niet hebben moet je ze dus zeker niet te lang laten liggen en beter niet in de plastic zak bewaren. Zeker als je weet dat je ze niet meteen gaat eten.

uitlopers-aardappels-schillen

Kun je de aardappels met uitlopers nog wel eten?

Je kunt ze nog prima eten maar je moet die uitlopers er wel vanaf halen.En niet eraf breken, maar er echt even een stukje uit snijden. Op de plaatsen waar de uitlopers zitten zit een natuurlijke stof: Solanine. Deze stof ontstaat door het licht in de schil en in de uitlopers. Dit breekt niet af tijdens het koken en je kunt er klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.

uitlopers-aardappels

Beter zo vers mogelijk je aardappels kopen

De aardappels in de supermarkt kunnen natuurlijk al een tijdje liggen waardoor er sneller uitlopers aan kunnen komen. Eigenlijk is het dus beter om ze los te kopen of direct bij een boer. Trouwens als je aardappel groen is of rot moet je ze echt wegooien. zeker als ze stinken. Maar als ze wat slap zijn of die uitlopers er aan zitten, ook al zijn ze klein, kun je ze dus nog prima eten.