Food & Drinks

Dit is de reden dat aardbeien uit de supermarkt weinig smaak hebben

supermarkt aardbei. nkiet lekker.jpg

We zitten midden in de periode waarin aardbeien volop te krijgen zijn en ze heerlijk smaken. Ze worden in deze periode goed rijp geplukt, hebben regen en zon gehad en zitten dus vol met smaak. Hoe kan het dan dat de aardbeien die je in de supermarkt koopt meetal helemaal niet zoveel smaak hebben. Ze zien er goed uit maar als je ze eet zijn ze toch niet echt zo lekker als ze er uit zien.

Hoe worden aardbeien eigenlijk verbouwd?

Want daarin zit het probleem voor de smaak. De naam aardbei kreeg deze lekkere vrucht omdat het in de grond groeit. Omdat de plantjes in de aarde staan krijgen ze alle voedingsstoffen en mineralen goed in de vrucht binnen en daardoor krijgt deze die heerlijke smaak. Maar vandaag de dag worden aardbeien vrijwel niet meer op deze manier geteeld.

De aardbeien komen tegenwoordig meestal uit kassen. Het is natuurlijk zwaar werk om te plukken als je dit op je knieën moet doen en het klimaat werkt ook niet altijd mee. In kassen kunnen ze aardbeien het hele jaar telen en plukken en een stuk makkelijker. Ze hoeven namelijk niet laag op de grond te groeien. Maar daardoor missen ze dus wel die vruchtbare aarde die zo belangrijk is voor de smaak. Bovendien is het een vrucht die bij het zomerseizoen hoort.

aardbei-supermarkt-rijp

Is dat de enige reden?

Niet echt. De supermarkten zijn er zelf ook behoorlijk schuldig aan. Zij willen namelijk dat fruit en dus ook de aardbeien lang houdbaar zijn en dat is natuurlijk lastig als je ze vers en goed op smaak plukt. De aardbeien zijn dan maar 2 tot 3 dagen houdbaar. De supermarkt wil dat ze minstens een week houdbaar zijn zodat ze alle tijd hebben voor vervoer en verkoop. En worden ze dus eigenlijk te vroeg geplukt.

Aardbeien worden nog wel steeds roder als ze te vroeg worden geplukt. Maar ze rijpen niet echt meer en krijgen dus niet de smaak die ze eigenlijk zouden moeten hebben. Ze zien er dus prachtig rood uit maar ze zijn hard en zurig van smaak als je ze eet. Dus eerlijk gezegd kun je ze beter niet in de supermarkt kopen maar zelf wat planten in je tuin of op het balkon zetten. Of koop ze op de markt dan kun je altijd even proeven. En kun je ze bijvoorbeeld verwerken in een heerlijke taart.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!