
Makkelijk of gevaarlijk? Achteraf betalen brengt jongeren in problemen
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Geld & Carrière
- •
Heb jij ook gebruik gemaakt van de Black Friday aanbiedingen die ons dit weekend om de oren vlogen? Met al die aanbiedingen is de verleiding om iets te kopen groot. De mogelijkheid van het achteraf betalen maakt de verleiding nog groter. Veel jongeren maken hier gebruik van, met hoge schulden tot gevolg.
Achteraf betalen populair
Nu kopen, pas weken later betalen: de zogenaamde buy now, pay later diensten zijn ook in Nederland steeds populairder. Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat bijna 10 procent van de online aankopen op deze manier wordt afgerekend.
Ook het aantal winkels waarbij je gebruik kan maken van achteraf betalen is toegenomen. Van 2020 op 2021 steeg dit aantal met wel 40 procent. Ook fysieke winkels bieden de optie steeds vaker aan.
Kosten lopen snel op
Doordat de consumenten pas achteraf betalen, hebben ze niet meteen door hoeveel de producten nou echt kosten. Zo komen ze uiteindelijk voor vervelende verrassingen te staan. Ze rekenen er bijvoorbeeld op dat ze wel weer genoeg geld hebben als het geld van de rekening af gaat.
Betalingsproviders zoals Klarna hebben er baat bij dat de klanten het bedrag niet kunnen betalen. Zij rekenen een boete bovenop het openstaande bedrag. Het geld dat ze hiermee verdienen is goed voor 20 tot 40 procent van hun omzet.
Jongeren in de schulden
Met name jongeren raken snel in de problemen.Volgens geldcoach Cynthia de Ronde komt dit omdat de jongeren nog geen goede langetermijnvisie hebben. Ze gebruiken bijvoorbeeld de DUO-lening voor snelle aankopen als make-up en kleding. Pas als de rekening komt beseffen ze dat ze het niet kunnen betalen.
De incassokosten voor deze schulden lopen snel op. Jongeren raken in paniek en komen nog meer in de problemen. Het kopen van de spullen zelf kan daarnaast ook een teken zijn dat de jongeren niet lekker in hun vel zitten. Daarom moeten deze jongeren beter geholpen worden, vindt de geldcoach.
Dit bericht op Instagram bekijken
Betere wetgeving
Op dit moment vallen de techbedrijven die de ‘achteraf betalen’ dienst leveren niet onder de wet, zo schrijft de NOS. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Europese commissie willen dat hier snel verandering komt. Vanaf 2025 hopen zij de wetgeving aan te passen zodat er strenger toezicht op de diensten komt.