Denk jij dat je ADHD hebt? Ontdek wat je kunt doen…
-
Redactie
- •

Als je denkt dat je ADHD hebt, ben je zeker niet alleen. ADHD, oftewel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een neurobiologisch verschijnsel dat invloed heeft op je concentratie, impulsbeheersing en hyperactiviteit. Het is belangrijk om te weten dat ADHD gediagnosticeerd en behandeld kan worden, waardoor je je kwaliteit van leven kunt verbeteren. Maar waar moet je beginnen?
Stap 1: Durf om professionele hulp te vragen
Maak een afspraak met je huisarts om je zorgen te bespreken. Schrijf van tevoren eventueel op waarom je denkt ADHD te hebben. Medische professionals begeleiden je vervolgens in je proces en beoordelen of ADHD inderdaad de oorzaak is van je symptomen. Probeer zo open en eerlijk mogelijk te zijn over je klachten en ervaringen. Dit helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose.
Stap 2: Aanvullend onderzoek
Als je huisarts vermoedt dat je ADHD hebt, kan er aanvullend onderzoek plaatsvinden. Dit bestaat uit het invullen van vragenlijsten, interviews door psychologen en observaties. Het doel is om de aard en de ernst van je symptomen te begrijpen.
Om nog meer zicht te krijgen op wat ADHD precies inhoudt, kun je bijvoorbeeld het populaire boek Het Verstrooide Brein van psychiater Gabor Maté lezen. Hij maakt heel begrijpelijk hoe ADHD een ongewenste invloed kan hebben op meerdere aspecten van je leven, zoals werk, school en relaties.
Stap 3: Behandelingsmogelijkheden
Indien je gediagnosticeerd wordt met ADHD zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De behandeling kan variëren afhankelijk van je individuele wensen. Je kunt denken aan:
- Leefstijlaanpassingen: Het toepassen van gezonde gewoonten kan een aanzienlijk verschil maken. Denk aan regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende slaap. Hierdoor zorg je dat de neurotransmitters dopamine en norepinefrine beter hun werk kunnen doen. Het zijn deze stofjes die het brein van iemand met ADHD anders laten functioneren.
- Ondersteunende hulpmiddelen: Schakel je omgeving in en laat hen weten waar je moeite mee hebt. Vaak gaat het om plannen en een goede inschatting maken van tijd. Schaam je hier niet voor, maar bespreek het open en eerlijk en anderen zullen je graag helpen bij het organiseren van je dagelijkse taken.
- Therapie: Cognitieve gedragstherapie kan helpen om je gedrag aan te passen, je organisatorische vaardigheden te ontwikkelen en je ADHD-symptomen beter te begrijpen. Maar zoek ook verder en denk bijvoorbeeld aan koud douchen. Ook dit kan helpen bij het aanmaken van stofjes die je goed laten voelen over jezelf.
- Medicatie: Voordat je besluit met ADHD medicatie te beginnen, denk na of het echt is wat jij wil. Vaak zitten er zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van medicijnen. Informeer jezelf of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Stap 4: Ondersteuning en educatie
Het is belangrijk om een sterk ondersteunend netwerk in te schakelen. Familie, vrienden en collega’s tonen vaak begrip en helpen je bij het omgaan met ADHD. Mochten ze hier moeite mee hebben, zoek dan naar groepen met lotgenoten. Er zijn bijvoorbeeld wekelijkse bijeenkomsten online waarbij mensen met ADHD ervaringen en tips met elkaar uitwisselen.
Stap 5: Check de financiële mogelijkheden
De kosten van je diagnose en behandeling van ADHD kan variëren afhankelijk van je locatie en zorgverzekering. Het is handig om alvast je zorgverzekering van 2024 te checken nu het einde van het jaar in zicht is. Je kan dan meteen kijken of eventuele externe ondersteuning bij ADHD kan worden vergoed.