aften mond zelf behandelen
Health

Zo behandel je zelf die vervelende aften in je mond

Aften zijn eigenlijk maar hele kleine blaasjes of bultjes, maar toch voelen die kleine krengen als grote obstakels. Die vervelende witte plekjes in je mond kunnen flink pijn doen. Vooral tijdens het eten kun je er last van hebben. Wij zochten voor je uit hoe je aften voorkomt maar ook hoe je die bastards kan behandelen.

Wat is een aft precies?

Aften kun je herkennen als grijswitte plekjes in je mond met vaak een rode rand eromheen. Ze zijn gek op het gebied rondom je mond want ze kunnen op je tandvlees, rond je lippen, aan de binnenkant van je wangen of in het gehemelte zitten. Ze doen meestal pijn als je er met je tanden of tong langsgaat. Ook is eten en praten ook niet altijd een pretje met dat witte plekje in je mond.

Goed om te weten: ze zijn ze niet besmettelijk en je kunt ze dus ook niet overdragen aan je lover. Meestal gaan ze naar 2 weken vanzelf weer weg. Is dit niet het geval en heb je er zelf koorts of een ziek gevoel bij? Twijfel dan niet om naar de huisarts te gaan. Het liefst wil je natuurlijk dat het liever vandaag dan morgen weg is, want 14 dagen voelt als een eeuwigheid.

aften

Wat kun je doen tegen aften?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen tegen aften wat de pijn zal verminderen. Zo is het aan te raden om geen zure dranken te drinken en minder pittig te eten. Scherp eten met veel kruiden zorgt ervoor dat de aften flink gaat prikken. Heb je het helemaal gehad? Verkoel de aften dan door er een ijsklontje tegenaan te leggen. Voor de rest moet je er zo min mogelijk aankomen. Als je zoveel last ervan hebt dat eten en drinken bijna niet meer gaat dan is de drogist misschien wel de place to be voor jou.

Er zijn verschillende opties om de pijn te verlichten. Zo heb je bijvoorbeeld aften-gel die je na de maaltijd moet aanbrengen of een aanstipvloeistof waarbij je de aften een paar keer per dag met een penceeltje moet aanstippen. Via het advies platform van Etos.nl lazen we de tip dat je je mond op een natuurlijke manier kunt desinfecteren door met zoutwater te spelen of een druppel Tea Tree Oil op de aft aan te brengen. Ook Hidde van platform Handig geeft een paar (hoe kan het ook anders) handige tips.

Hoe voorkom je zo’n pijnlijk blaasje?

De oorzaak van een aften is niet helemaal bekend. Wel komen ze vaak opspelen als er van alles aan de hand is in je lichaam. Zo kan bijvoorbeeld stress een rol spelen. Bij langdurige stress word je weerstand minder en ben je daarvoor vatbaar voor aften. Daarnaast kan het bij vrouw ook te maken met hormonale schommelingen. Die witte blaasjes kunnen ineens om het hoekje komen kijken rond de menstruatie periode of tijdens de overgang.

Aften kunnen ook voorkomen bij de ziekte van Crohn, het Behcet syndroom en bij besmetting met HIV. Maar dat zijn allemaal enge dingen waar je uiteraard niet meteen in eerste instantie aan hoeft denken. Wel altijd goed om je lichaam in de gaten te houden. Een goede weerstand en mondgezondheid is uiteraard belangrijk. Plan genoeg rustmomentjes in en houd je mond goed schoon door minstens twee keer per dag te poetsen, flossen en elk halfjaar naar de tandarts te gaan voor controle.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!