Health

Sneller afvallen zonder vlees te eten: feit of fabel?

afvallen-geen-vlees-eten

We weten allemaal al lang dat minder vlees eten beter is. Is het niet voor het milieu en het klimaat , is het wel omdat het niet nodig is dit iedere dag te eten voor je gezondheid. Al zitten er in vlees natuurlijk ook weer allerlei zaken die je nodig hebt. Maar er wordt vaak gezegd dat je van geen vlees eten ook zou afvallen. Wij zochten uit of dit echt zo is.

Waarom zou je afvallen van geen vlees eten?

Wetenschappers van de George Washington University School of Medicine and Health Sciences ( ja een hele mond vol) legden diverse onderzoeken naast elkaar waarin hier naar gekeken werd. En daar kwam inderdaad uit dat mensen die over stapten naar een vleesloos menu, maar verder wel alles bleven doen als normaal inderdaad gewicht verloren. In 4 weken gemiddeld 3,4 kilo. Dat wil iedereen wel.

Men ging er va uit dat dit komt omdat een vegetarisch menu meer vezels en minder vet bevat. Je eet namelijk meer volkoren producten en peulvruchten. Dit is goed voor je spijsvertering en geeft sneller een voller gevoel. Dus eet je minder. Er moet wel bij vermeld worden dat de meeste proefpersonen heel bewust vegetarisch gingen eten, wat dus ook heeft meegespeeld.

val-af-van-geen-vlees-eten

Is het beter om nooit meer vlees te eten?

Dit is toch wat te makkelijk. Het beste is natuurlijk om goed op je voeding te letten en vooral het rode vlees te laten staan. Door het Voedingscentrum wordt aangeraden niet meer dan 500 gram vlees per week te eten en daarvan maximaal 100 gram rood vlees (zoals rund en varken). Ook bewerkte producten zoals vleeswaren kun je beter beperken. Dus een mix van vegetarisch, vlees en vis is prima als je het vlees toch wilt blijven eten.

geen vlees eten om af-te-vallen

Als je toch besluit te stoppen met vlees zijn de voordelen enorm. Het verlaagt je bloeddruk en vermindert dus de kans op hart- en vaatziekten. Je moet wel denken aan je inname van vitamine B12, wat alleen in vlees zit. Ook van ijzer kun je een tekort krijgen. Eet dus voldoende noten, peulvruchten, volkoren producten, bladgroente en fruit. Let ook op het gebruik van vet. En neem voor de zekerheid een B12 supplement. En wie weet val je dus inderdaad af.