Life & Health

Zo maak je die vieze afzuigkap binnen no-time weer brandend schoon

afzuigkap-schoonmaken
Foto: Freepik

Je bent er vast bekend mee: terwijl je aan het koken bent, kijk je naar de afzuigkap en realiseer je je dat het weer tijd is voor een schoonmaakbeurt. Het is zo’n klusje waar niemand echt op zit te wachten, want het kan behoorlijk vies, vet en lastig zijn. Maar als het te vies wordt, zal het uiteindelijk niet meer goed functioneren. Womanly helpt je graag met een handig stappenplan om je vieze afzuigkap in een handomdraai weer schoon te krijgen.

Zo maak je de filters schoon

Maak je afzuigkap eens in de twee tot drie maanden schoon. En dan zeker de filters. Maak je die niet regelmatig schoon, dan heb je kans op brand omdat het vet zich in de filters ophoopt. Ook komt er veel fijnstof vrij tijdens het koken en dat moet goed worden afgevoerd. Dus op naar het schoonmaken van de filters. Check de eerste keer goed hoe je ze eruit haalt en weer erin doet, want dat kan nog al eens een uitzoek klusje zijn.

Maar daarna kun je ze gewoon in de vaatwasser doen. Check natuurlijk of dit kan met de filters van jouw afzuigkap. Kan het bij jouw filters, leg ze dan met de vette kant naar beneden, zorg dat ze niet krom kunnen trekken en was ze met het mildste en kortste programma. Laat goed nadrogen op bijvoorbeeld een theedoek voor je ze weer terug plaatst. Als je goed hebt gekeken hoe je ze eruit hebt gehaald moet dit een makkelijk klusje zijn.

filter-afzuigkap-schonnmaken

Nog meer mogelijkheden voor de filters

Je hebt ook ontvetters die goed en makkelijk zijn voor je filters. Inspuiten, 20-30 minuten laten inwerken, even afwassen met heet water, drogen en terugzetten. Makkelijker kan bijna niet. Een sopje van baking soda werkt ook goed, doe er wel een drupje afwasmiddel bij en laat weer 15-30 minuten weken. Afwassen. drogen en klaar. Let op: dit kan niet met aluminium filters. En heb je stoffen of koolstoffilters, dan is het een kwestie van om de 2-3 maanden nieuwe erin te zetten!

afzuigkap-schoonmaken

Tussendoor dan de rest van afzuigkap schoonmaken

Een RVS-afzuigkap kun je goed schoonmaken met een RVS-reinigingsmiddel. Of maak een sopje van baking soda en groene zeep. Boen de binnenkant en buitenkant goed schoon. Poets dan even na met heet water en droog af met een theedoek. Als het geen RVS-afzuigkap is, kun je het schoonmaken met een sopje van afwasmiddel. Gebruik daarvoor een microvezeldoekje, dat werkt het beste. Daarna met schoon heet water afnemen en weer afdrogen. Je afzuigkap glanst weer als nieuw.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!