Health

Op deze manier word je niet snotverkouden van de airco

airconditioner-niet-verkouden
Foto: Womanly

Deze week genieten we gelukkig nog even van een heerlijke nazomer. De zon begint weer volop te schijnen, en daarmee stijgt ook de temperatuur. Tijd om die airco weer uit de kast te halen, zodat we ’s nachts heerlijk koel kunnen slapen. Maar waarom worden we toch altijd zo verkouden van de airco? En is daar iets tegen te doen? Womanly ging al snotterend op onderzoek uit. 

Verkouden door de airco: feit of fabel?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: kun je eigenlijk wel verkouden worden door de airconditioner, of is dit een hardnekkig fabeltje? Volgens KNO-arts Luuk van de Rijt is het niet mogelijk: ‘Je wordt verkouden door een virus en niet door een airco”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Wel is het zo dat een airco een verkoudheidsvirus kan helpen verspreiden én dat de droge lucht van de airco ervoor zorgt dat je slijmvliezen geïrriteerd raken, met een ‘verkouden gevoel’ tot gevolg. 

Écht verkouden ben je dus waarschijnlijk niet door de airco, maar door de droge lucht kun je dus wel last krijgen van een verstopte neus, tranende ogen en een geïrriteerde keel. Deze vervelende symptomen gaan snel weg zodra je de airco uitzet. Maar ook tijdens het gebruik bestaan er diverse manieren om het verkouden gevoel tegen te gaan. 

airconditioner-verkouden

Kies de juiste temperatuur en luchtstroom

Een airco neemt warme lucht op en blaast deze als droge en koele lucht weer uit. De gezondheidsklachten die je ervaart komen zowel door de irritatie van de droge lucht, als de temperatuurschommelingen tussen buiten en binnen. Een veelgemaakte fout is om de temperatuur te laag in te stellen, wat kan leiden tot schommelingen in je lichaamstemperatuur en uiteindelijk tot verkoudheid.

Experts adviseren daarom om je airco rond de 24-25 graden Celsius in te stellen, wat optimaal comfort biedt zonder dat je te koud wordt. Stel ook de luchtstroom zo in, dat deze niet direct op je gezicht of je lichaam gericht is. Hierdoor krijg je minder snel last van irritaties aan je slijmvliezen.

Zorg voor regelmatig onderhoud van je airco

Controleer regelmatig de filters van je airco. Stoffige en vuile filters kunnen allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bovendien houden schone filters de virussen die verkoudheid veroorzaken tegen. Zorg er daarom voor dat je de filters regelmatig reinigt of vervangt volgens de instructies van de fabrikant. Hoe je de filters vervangt, hangt af van het type airconditioner.

airconditioner-verkouden-droge-lucht

Hydrateer om irritatie tegen te gaan

De droge lucht van je airco is niet alleen schadelijk voor je slijmvliezen, maar kan ook je huid en haar flink uitdrogen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks genoeg water drinkt en dat je je huid goed hydrateert door te smeren met een voedende creme. Plaats eventueel een luchtbevochtiger in je kamer, om de droge lucht tegen te gaan. Zo geniet je tijdens deze warme dagen van een lekker koel briesje zonder verkoudheidsklachten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!