Food & Drinks

Van snacks tot sterrenmaaltijd: nooit geweten dat je de Airfryer hiervoor kunt gebruiken

airfryer-gerechten-recepten
Foto: Freepik

De Airfryer is een apparaat dat we graag gebruiken. We bakken er heel vaak afbakbroodjes in, die zijn in 6 minuten klaar. Natuurlijk is het handig voor de borrelmomenten. Er liggen altijd wel wat pakken met kaasstengels en (vega) bitterballen in voor de zondagmiddag-trek. Maar we hebben ook al veel met recepten geëxperimenteerd om hele andere dingen te maken. Want dat de Airfryer alleen bedoeld is als vervanger voor de friteuse is verkeerd gedacht. Eigenlijk is het de vervanger van je oven!

Wat kun je allemaal met de Airfryer doen?

Je kunt dus je patatjes en snacks uit de diepvries halen en erin doen. Wij hebben een Philips Airfryer XL en dus kunnen we gelijk voor de hele familie de bak vullen, Maar je kunt ook je eigen snacks maken die vaak nog veel gezonder zijn. Want de Airfryer is tenslotte bedoeld om weinig tot geen vet te gebruiken waardoor je snacks een stuk gezonder worden dan als je deze in de friteuse bakt.

Je kunt bijvoorbeeld zelf verschillende nootjes kruiden met wat zout, peper, paprika en wat olijfolie. Bak ze op 150C voor 5-10 minuten en schudt ze tussendoor even. Dat kan natuurlijk ook met kikkererwten. Dan kun je het vocht uit het blik gelijk gebruiken voor een vegan chocomousse waarvan we het recept al gaven. Ook zelf worstenbroodjes maken is de moeite waard. Er staat een goed recept op Miljuschka. Of zelf loempiaatjes maken, je eigen zoete aardappelfrites of groentechips. Genoeg recepten online te vinden.

maaltrijd-airfryer

Wat voor echte restaurantgerechten maak je  in de Airfryer?

Eigenlijk kun je vrijwel alles maken wat je ook in een oven zou kunnen doen. En dat zonder dat je het hoeft voor te verwarmen, want dat is vooral het fijne aan de Airfryer. Het scheelt echt wel wat tijd. Je hebt er soms wel een speciale bak of vorm voor nodig, maar als je de Airfryer steeds vaker gebruikt is dat de moeite waard. Al kun je ook gerust je eigen ovenschalen die erin passen gebruiken.

Wat dacht je van een heerlijke Italiaanse melanzane (aubergine met tomatensaus en kaas), Fish and chips in 1 keer bakken, Franse ratatouille of Griekse moussaka? Je kunt er hele vissen in bereiden of hele kip. Zalmspiesen, meatloaf en ga zo maar door. En wat dacht je van een recept voor een heel ontbijt met croissant, ei en wentelteefjes? Dan hebben we het nog niet eens gehad over alle taarten die je erin kunt bakken. Maar dat is voor een volgende keer!