Health

Zoveel alcohol zit er stiekem in jouw alcoholvrije drankje

bevat-alcohol-vrij-echt-geen-alcohol
Foto: Freepik

We proberen minder alcohol te drinken. We weten tenslotte allemaal dat het eigenlijk niet zo goed voor je is. Bovendien is de kater de dag erna ook niet-echt fijn. Dus zijn er vandaag de dag enorm veel alternatieven zonder alcohol. Vrijwel ieder bier merk heeft een 0% biertje en ook bij de wijnen en zelfs sterkere dranken komt er steeds meer alcoholvrij op de markt. Maar is alles wel echt alcoholvrij?

Wat zijn de regels voor alcoholvrije drankjes

Alcoholvrij betekent niet wat je verwacht: geen alcohol. In alcoholvrije drankjes mag namelijk nog steeds alcohol zitten. In bier kan er tot 0,1% alcohol zitten en in wijn tot 0,5%. Een rijpe banaan bevat om te vergelijken ook 0,1% alcohol. Je moet dus altijd op het etiket letten als je echt geen alcohol in je drankje wilt. Daarnaast heb je ook een verschil tussen “alcoholvrij” en “alcoholarm”. In alcoholarm bier kan er zelfs tot 1,2% alcohol in zitten. Alleen limonade en frisdrank bevatten geen alcohol. Of je moet gefermenteerde drank drinken zoals kombucha.

Het wood “alcoholvrij” is dus wel belangrijk. Want als een drankje niet hoger is dan 0,5% mogen jongeren onder de 18 dit dus ook zonder problemen drinken. Bij bier waar op het etiket 0,0% staat betekent dit dat er echt geen alcohol in zit. Naast die alcoholvrije drankjes zijn er ook steeds meer “laag alcoholische” drankjes. Vooral bij de speciale biersoorten heb je steeds meer bier dat maar 2 tot 4% alcohol bevat.

geenpalcohol-in-alcolvrij-bier

Kun je toch dronken worden van alcoholvrije drankjes

Het Kennisinstituut Bier onderzocht of je toch dronken kunt worden van dat kleine beetje alcohol dat in je bier kan zitten. Het bleek dat het geen effect heeft op je boedalcoholconcentratie. Je kunt dus gewoon de BOB zijn. Al bleek bij een onderzoek van de Loránd Eötvös-universiteit uit Hongarije dat bij proefpersonen die niet wisten dat ze alcoholvrije rum-cola’s dronken zich toch dronken voelden. Het bleek het beroemde placebo effect te zijn. Dus ook met alcoholvrije drankjes word je net zo vrolijk als de rest die wel alcohol drinkt.