Food & Drinks

Dit zijn de vreemde symptomen bij een allergie voor alcohol

alcohol-allergie-symptomen

Na een avondje flink stappen kun je je de volgende dag erg slecht voelen. Hoewel alcohol nooit gezond is voor je lichaam, zijn sommige mensen daadwerkelijk allergisch voor alcohol. Zo’n alcohol allergie geeft andere  symptomen dan de kwalen van een kater. Check hieronder of jij eigenlijk allergisch bent voor alcohol.

Allergie voor alcohol

Goed nieuws als je vaak een wijntje drinkt: een allergie tegen alcohol zelf is zeldzaam. Het komt vaker voor dat mensen een intolerantie hebben tegen één van de bestanddelen van het drankje dat ze drinken. Zo krijgen mensen bijvoorbeeld last van hun maag door gluten in het bier. Of ze kunnen niet tegen de soort druiven in de wijn. Heb je een heftige allergie voor alcohol, dan merk je dit aan ademhalingsproblemen, een zwakke polsslag, huiduitslag, misselijkheid en braken.

Een allergie voor alcohol is dus meestal een reactie van het immuunsysteem op één of meer ingrediënten in het drankje. Deze reactie kan variëren van mild tot ernstig en kan zich direct na het drinken of enkele uren later voordoen. Een van de meest voorkomende ingrediënten waar mensen allergisch voor zijn, is sulfiet, dat vaak wordt gebruikt als conserveermiddel in wijn en bier. Andere stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn onder andere hop, gerst, gist, tarwe, maïs, rogge en druiven.

allergie-voor-alcohol-bier

Wat zijn de symptomen van een alcohol allergie?

Word jij na het drinken van een wijntje meteen rood in het gezicht? Ook dit duidt op een allergie voor alcohol. Huiduitslag zoals netelroos is een van de meest voorkomende symptomen van een allergische reactie op alcohol. Daarnaast kun je last krijgen van symptomen die lijken op een voorjaars allergie: je krijgt tranende ogen, een loopneus en een jeukende huid. Dit komt omdat je door alcohol extra histamine produceert, wat zorgt voor een allergische reactie in je lichaam.

Ook kun je na het drinken van alcohol last krijgen van je maag en darmen. Dit gebeurt met name na het drinken van bier. Door een intolerantie voor gluten en tarwe in het bier kunnen je maag en darmen van slag raken. Dit uit zich in symptomen als buikpijn en acute diarree. Om de symptomen van een alcohol allergie tegen te gaan, kun je proberen om voor het drinken anti-histamine pilletjes te slikken. Of nog beter: laat de drank (een poosje) staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lekkere alcoholvrije alternatieven te koop.

allergie-tegen-alcohol-borrel