alcohol-drinken-werktijd-verbetert-prestaties
Life & Health

Alcohol onder werktijd: verbetert prestaties volgens onderzoek

Van een hele dag achter de computer kun je erg suf worden. Urenlang achter een scherm zitten is dan ook niet bevorderlijk voor je creativiteit. Maar we hebben goed nieuws: uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat het drinken van alcohol onder werktijd je prestaties verbeteren. Dat ene witte wijntje tijdens je lunchpauze is dus helemaal niet zo’n slecht idee. 

Drinken onder werktijd

De British Psychological Society onderzocht de effecten van alcohol op het oplossen van problemen. Hierbij observeerden ze een groep van 40 mannen tussen de 21 en 30 jaar oud. De helft van hen dronk genoeg wodka om een licht alcoholpromillage te bereiken, wat ongeveer gelijk staat aan twee glazen bier. De andere helft van de deelnemers dronk geen alcohol.

En wat bleek? De mannen die een beetje aangeschoten waren, presteerden beter dan degenen die nuchter waren. Ze scoorden hoger op een creatieve taak waarbij ze woorden moesten koppelen die verwant waren aan elkaar. Het lijkt erop dat een bredere, meer diffuse of flexibele aandachtstoestand nodig is om creatieve oplossingen te laten ontstaan.

alcohol-drinken

Aangeschoten zijn zorgt voor creativiteit

Het blijkt dus dat een lichte alcoholinname een afwijkende, diffuse manier van denken vergemakkelijkt. Dit kan van pas komen bij taken waarbij out-of-the-box denken vereist is. “We denken dat te gefocust zijn je kan verblinden voor nieuwe mogelijkheden, en een bredere, meer diffuse of flexibele aandacht toestand kan nodig zijn om creatieve oplossingen te laten ontstaan”, zei Jenny Wiley, een van de auteurs van het onderzoek.

Uiteraard betekent dit niet dat je tijdens werktijd ongelimiteerd cocktails achterover kunt slaan. Hoewel alcohol namelijk je creativiteit ten goede komt, doet het niet bepaald wonderen voor je focus en je gezondheid. Onder invloed maak je een stuk sneller kleine fouten dan nuchter. Maar heb je een project waarbij je wel wat creatieve input kan gebruiken, dan kan  een biertje of een wijntje volgens het onderzoek geen kwaad.

alcohol-drinken-werktijd

Wijnkraan in de lunchroom

Heb je dit artikel doorgestuurd naar je manager, en is hij of zij helemaal overtuigd van het positieve effect van alcohol? Overweeg dan om een wijnkraan in de lunchroom te installeren. Dit brengt het creatieve proces ongetwijfeld lekker snel op gang.

Of ga met het hele team een dagje uit en boek een escape room waar je alleen ontsnapt door wijn te drinken. Ongetwijfeld is deze activiteit perfect voor een dagje team bonding. Wie weet bedenken jullie op zo’n dag wel een hele nieuwe strategie voor die ene moeilijke klant. Waar alcohol wel niet goed voor is.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!