Living

Super handig: waar je aluminiumfolie nog meer voor kan gebruiken

aluminiumfolie-gebruiken
Foto: Freepik

Aluminiumfolie is een handig huishoudelijk product dat de meeste mensen vooral gebruiken om voedsel in te pakken en te bewaren. Maar wist je dat je dit glanzende materiaal voor nog veel meer dingen kunt gebruiken? Van het verbeteren van je kookkunsten tot het schoonmaken van je kraan: aluminiumfolie is een echte alleskunner. Wij laten je zien op welke manieren je dit handige folie allemaal kunt inzetten. 

1. Barbecue-hulpje

Een tip voor als de zomer weer in het land is:  aluminiumfolie is een onmisbare hulp bij de barbecue. Je kunt een stuk folie onder het grillrooster leggen om druipend vet op te vangen en het schoonmaken daarna een stuk makkelijker te maken. Bovendien kun je gepofte aardappelen, vispakketjes en groenteschotels in de folie wikkelen en op de barbecue bereiden voor een lekker sappige smaak.

aluminiumfolie-koken

2. Energiezuinige oven

Wikkel je pannen in aluminiumfolie voordat je ze in de oven zet. Dit beschermt het voedsel tegen direct contact met de hete lucht, waardoor de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld en de kooktijd kan worden verkort. Bovendien kun je het folie hergebruiken, wat goed is voor zowel het milieu als je portemonnee. Win-win!

3. Schuurmiddel voor potten en pannen

Hardnekkig aangekoekte resten op je pannen? Maak een bal van aluminiumfolie en gebruik deze als een schuurmiddel om hardnekkige vlekken te verwijderen. Het is zacht genoeg om je pannen niet te beschadigen, maar toch effectief genoeg om vastzittend vuil weg te schrobben.

aluminiumfolie-toepassingen

4. Isolerende reflector

Last van tocht in huis? Leg een laag aluminiumfolie op je verwarming om de warmte naar de kamer te reflecteren in plaats van naar buiten te laten ontsnappen. Dit simpele trucje kan je helpen om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken.

5. Bloemen langer vers houden

Als je bloemen in een vaas langer vers wilt houden, kun je aluminiumfolie gebruiken. Wikkel een strook folie rond de stelen van de bloemen voordat je ze in water zet. Hierdoor verliezen ze minder snel vocht, en blijven je bloemen  langer fris en levendig.

aluminiumfolie-manieren

6. Aluminiumfolie als strijkplank cover

Als je strijkplankhoes versleten is, kun je een tijdelijke oplossing creëren door een paar lagen aluminiumfolie over de strijkplank te spannen. De folie vormt  een hittebestendige en reflecterende onderlaag, waardoor je kleding sneller en gemakkelijker kunt strijken.

7. Kraan glanzend maken

Heb je last van kalkaanslag op je kraan of douchekop? Wrijf er wat aluminiumfolie overheen om de aanslag te verwijderen en je kraan weer te laten glanzen. De schurende eigenschappen van het folie helpen om zelfs de meest hardnekkige vlekken te verwijderen. Makkelijk en snel!