Living

Mysterie ontrafeld: dit is waarom aluminiumfolie een glanzende en matte kant heeft

aluminiumfolie-reden-mat-glanzend
Foto: Womanly

Aluminiumfolie: we hebben het allemaal in de keuken liggen. Om af te dekken als je iets in de oven doet of juist om iets in de koelkast te bewaren. We kunnen niet zonder. Ook voor schoonmaken werkt het vaak. Maar het is ons eigenlijk nooit duidelijk waarom er een matte en een glanzende kant op zit. Hoe gebruik je deze kanten? En zit er eigenlijk wel een verschil aan beide kanten? Womanly zocht het voor je uit. 

Waarom heeft aluminiumfolie twee verschillende kanten?

De reden dat er twee verschillende kanten aan de aluminiumfolie zitten heeft niets te maken met de werking ervan, maar met de productie. Tijdens het persen wordt de ene kant namelijk glanzend en de andere mat. Dat komt omdat er twee lagen door de wals gaan, omdat anders de folie zou gaan scheuren. De ene kant komt dus in aanraking met de pers en daardoor wordt deze glanzend. De andere kant komt juist tegen de andere laag van de folie en gaat niet glanzen.

De fabrikanten van aluminiumfolie geven aan dat het niets zou uitmaken welke kant je waar voor gebruikt. Je zou beide kanten voor alles kunnen gebruiken, dus dat is niet wat de meeste mensen denken. Volgens velen moet je namelijk de glanzende kant naar buiten doen als je iets warm wilt houden en het gerecht niet te veel moet verkleuren. En de andere kant zou dingen juist koeler houden.

mat-glanzend-aluminiumfolie-oven

De werking van beide kanten

Het blijft namelijk wel zo dat de meeste koks van mening zijn dat het wel degelijk uitmaakt welke kant je gebruikt. Zij zweren erbij dat de glanzende kant meer kleur kan afgeven en daardoor deze kant dus gebruiken voor gerechten die in de oven gaan. Uiteindelijk ligt het dus aan jezelf hoe je het wilt doen. Ga je voor het gemak en doe je maar wat of blijf je het gebruiken zoals de koks aangeven. En welke kant van de aluminiumfolie je naar binnen of buiten doet maakt voor de truc in de vaatwasser vast niet uit!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!