Geld & Carrière

Slim energie besparen: zet al deze apparaten uit voor je vakantie

Slim energie besparen: zet al deze apparaten uit voor je vakantie
Afbeelding: Unsplash

Nu de zomervakantie is begonnen gaan veel mensen met de auto naar Frankrijk of genieten aan de Spaanse kust. Door bepaalde apparaten uit te schakelen voordat je vertrekt, kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar maak je ook een duurzame keuze. Womanly tipt je welke apparaten je thuis kunt uitzetten om energie te besparen tijdens je vakantie.

Verlichting en elektronische apparaten uitschakelen

De eerste stap om energie te besparen tijdens je vakantie is om alle niet-essentiële verlichting uit te schakelen. Denk aan lampen in kamers die je niet vaak gebruikt, buitenverlichting en decoratieve verlichting. Bang voor inbrekers? Gebruik dan tijdschakelaars of slimme stekkers om de verlichting op specifieke tijden in te schakelen, waardoor het lijkt alsof er nog steeds iemand thuis is.

Wist je dat veel elektronische apparaten zelfs als ze zijn uitgeschakeld stroom gebruiken?  Zorg daarom dat je de stekkers uit je televisie, computer, laders, gameconsoles en andere apparaten trekt voordat je weggaat. Dit helpt je om aanzienlijk op je energierekening te besparen en voorkomt bovendien kortsluiting in je apparaten.

besparen-energiezuinig-lampen

Keukenapparatuur en verwarming

In de keuken zijn er vaak diverse apparaten die stand-by blijven staan of af en toe energie verbruiken. Zorg ervoor dat je de koelkast en vriezer goed controleert en dat alle etenswaren zijn verwijderd voordat je op vakantie gaat. Als je apparaten zoals de vaatwasser, koffiezetapparaat of magnetron niet nodig hebt tijdens je afwezigheid, schakel ze dan uit en trek de stekkers uit het stopcontact.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je airconditioning of verwarming op een laag niveau te laten draaien om je huis comfortabel te houden bij terugkomst, is het beter om deze apparaten uit te schakelen tijdens je vakantie. Hiermee voorkom je onnodig energieverbruik en kun je weer extra op je energiekosten besparen.

koelkast-besparen-energie

Besparen met boiler en wasmachine

Het uitzetten van je boiler kan ook aanzienlijke energiebesparingen opleveren tijdens je vakantie. De meeste moderne boilers hebben een vakantiemodus waarmee je de boiler tijdelijk kunt uitschakelen. Als je deze functie niet hebt, kun je overwegen om de thermostaat van de boiler omlaag te draaien.

Was- en droogmachines zijn energie-intensieve apparaten. Schakel het apparaat daarom uit als je weggaat om te besparen op je kosten. Sluit ook het water af. Dit scheelt je niet direct in kosten, maar bespaart je wel een hoop gedoe als er onverhoopt waterschade ontstaat tijdens je vakantie.

besparen-energiezuinig-wasmachine

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!