Food & Drinks

Verse appels: hoe kan je deze het beste bewaren?

appels-bewaren-koelkast
Foto: Freepik

Het fruit van de herfst zijn vooral appels en peren. Omdat al het zomerfruit nu alleen nog te vinden is in de diepvries is dit wat we nu kopen. En vooral appels zijn fijn omdat je die makkelijk kunt meenemen en zo kunt eten met schil en al. Maar je wilt natuurlijk dat de appels niet zo snel zacht en melig worden. Je kunt ze dan natuurlijk nog wel gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van appelmoes of bakken van een taart. Wij laten je zien hoe je de appels het beste kunt bewaren.

Appels kun je het beste koud bewaren in de koelkast

Als je appels hebt gekocht kun je ze beter goed koud bewaren. Een donkere, vochtige en koude omgeving van 4C – 5C is eigenlijk het beste. Dus liever niet op het aanrecht laten liggen of in een schaal op tafel. Als je een kelder hebt is natuurlijk ideaal, maar de meeste huizen hebben dat vandaag de dag niet meer. Dus komt het neer op de groentelade van de koelkast. Die is goed van temperatuur en daar blijven je appels dus vers en sappig en behouden ze het beste hun smaak.

Appels rijpen nadat ze geplukt zijn nog door. Die geven een stof af, ethyleengas. Dit maakt de schil en het vruchtvlees iedere dag een beetje zachter. Als je de appels dus koud bewaart vertraag je dit proces en blijven ze veel langer goed. Dat is die reden dat appels en peren in grote koelcellen worden bewaard en de fruitafdeling ook koel is in een supermarkt. Bewaar ze trouwens ook beter niet bij ander fruit omdat dit ethyleengas dat fruit ook sneller laat rijpen.

appel-koel-bewaren

Hoe lang kun je appels dan bewaren?

Als je de appels dus in de koelkast legt kun je ze al snel 4 tot 6 weken bewaren waarin ze goed blijven. Maar een appel smaakt natuurlijk na een aantal weken wel iets anders dan dat je deze net hebt gekocht. Hoe langer je de appel bewaart hoe meer deze toch langzaam verandert van textuur en smaak. Maar ze zijn natuurlijk nog steeds prima te eten. Je kunt ze tenslotte altijd nog schillen en in partjes eten. Al verdwijnen er na het schillen wel de nodige vitamines natuurlijk.