asperges-klassieke-recept
Food & Drinks

Asperges volgens het klassieke recept maak je zo

Vanaf februari zijn vaak al de eerste witte asperges te koop. Dat komt omdat ze tegenwoordig ook in kassen worden geteeld. Maar het echte seizoen is traditioneel vanaf eind april tot 24 juni, Sint Jan. Na deze datum wordt de plant met rust gelaten om goed te kunnen groeien. Het is een echte seizoen groente. Dus is het nu een mooi moment om te eten. Houd wel rekening met het feit dat je van veel asperges eten last van winderigheid kunt krijgen en vrijwel altijd een gekke geur van je urine. 

Het klassieke recept van asperges

Als je recepten voor asperges zoekt komen er heel veel voorbij. Van plaattaarten, pastagerechten tot ragout. Maar wij maakten het echte klassieke gerecht met ham, ei en botersaus. Tenslotte is nostalgisch eten een trend dit jaar. En eerlijk gezegd vinden wij ze zo ook wel op zijn allerlekkerst. Met vriijwel dezelfde ingrediënten maakten we ook nog een salade.

Je kunt verder heel makkelijk een aspergesoep maken. Hak dan 2 sjalotjes fijn, smelt 70 gram boter en fruit daar de sjalotjes in. Voeg 80 gram bloem toe en roer met een garde tot een roux. Vang het kookvocht van de asperges op en roer er 2 kipbouillonblokjes door en roer dit in beetjes bij de roux. Doe er 200 ml kookroom bij en de asperges is stukjes. Maak het af met zout, peper en stukjes ham en gekookt ei of vries het in voor later.

recept-asperges-klassieke-wijze

Klassieke asperges maken voor 2 personen

Kook 2 eieren in 8 minuten hard. Schil het ‘witte goud’ vanaf de kop en snijd 2 cm van de onderkant. Breng in een pan water met een scheut melk en wat zout aan de kook en kook hier de heerlijke witte stelen zo’n 7 minuten in. Het hangt ervan af hoe dik ze zijn. Laat nog 10 minuten garen in het warme water.

Kook ondertussen 400 gram krieltjes in de schil gaar. Pel de eieren en hak fijn. Smelt 100 gram boter. Leg dan de krieltjes op een schaal, leg de asperges erbij. Leg er 4 plakken (been)ham op en de eieren. Giet de boter erover, wat peper en zout en fijngehakte bieslook.

recept-asperge-salade

Asperge salade maken voor 2 personen

Halveer 200 gram krieltjes in de schil en kook gaar. Kook 2 eieren in 8 minuten gaar, pel ze en snijd in parten. Kook het ‘witte goud’  zoals in het recept hierboven. Verhit een koekenpan en bak er 4 plakjes ontbijtspek knapperig in. Bak in het vet van het spek 2 in blokjes gesneden boterhammen knapperig en bruin.

Maak een dressing van een scheutje olie, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel mosterd, 1/2 theelepel honing en wat peper. Doe 50 gram gemengde sla in een schaal, Verdeel er de krieltjes en asperges erover en meng met de dressing. Verdeel er het spek en de croutons en eieren over. Eet smakelijk

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!