asperges-reden-urine-stinken
Food & Drinks

De opmerkelijke reden waarom je urine stinkt na het eten van asperges

Het aspergeseizoen is weer aangebroken en daar zijn wij blij mee! Op de redactie van Womanly vinden we asperges ontzettend jammie. Ons hart maakte dan ook een sprongetje van geluk toen we erachter kwamen dat The Cool Market een (betaalbare) aspergesoep thuisbezorgd, dat komt van een 2 Michelin Sterren restaurant. Na het smikkelen moet je alleen wel je neus dichthouden tijdens het plassen. Die gekke geur is namelijk alles behalve smakelijk. Hoe komt dit eigenlijk?

Opmerkelijke geur van asperges tijdens plassen

Begin februari tot eind juni vind je weer volop de lekkerste asperges in het land. Wij halen ze het liefst bij de lokale boer in plaats van bij de supermarkt. Daar zijn ze namelijk nog verser en koop je producten die dezelfde ochtend nog in de aarde hebben gestaan. Zo vlak na het eten van het witte (of groene) goud komt er een gekke geur vrij tijdens het plassen.

Hoe dit komt? Het heeft alles te maken met zwavel, ook wel de zwavelverbinding ‘methylmercaptan’ volgens Linda.nl.  Deze stof plas je uit na het eten van asperges. De groene en de witte stengels bevatten een bepaald zuur (asparagusine). Bij het verwerken van dit zuur ontstaan zwavelverbindingen. Ons lichaam werkt dit weg door het uit te plassen. Daardoor ontstaat er dus zo’n naar geurtje in het allerkleinste kamertje.

asperges-eten-urine-stinken

Niet iedereen heeft stinkende urine

Heb je bij het lezen van dit verhaal geen idee waar we het over hebben? Dat kan best. Wetenschappers ontdekten namelijk bij een onderzoek onder 7000 mensen dat 60 procent niets of nauwelijks iets roken aan hun urine na het eten van asperges.

Dat is dus meer dan de helft! Dit heeft te maken met genetische aanleg. Je hebt een bepaald chromosoom nodig om het te kunnen ruiken. Sommige hebben daar maar een kleine mutatie in. Knijp maar in je handjes als je tot deze groep behoort, want deze geur is alles behalve lekker.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!