Food & Drinks

Deze verrassende dingen kan je allemaal doen met het overgebleven augurkensap

augurkensap-gebruiken
Foto: Freepik

Ook zo gek op augurken? Dan moet je zeker even verder lezen. Meestal als die pot augurken leeg is gooi je het sap waar ze in liggen weg en gaat de pot de glasbak in. Maar van dit augurkensap kun je nog veel meer lekkere dingen doen. Dus laat het voortaan lekker in de pot zitten of zeef het eerst om eventuele restjes eruit te halen. Wij geven je hierbij wat leuke en lekkere tips die je met dit sap allemaal kunt doen.

Dressing en inmaken met het sap

Omdat het sap meestal (zoet)zuur is kun je het dus heel goed gebruiken voor een dressing. Tenslotte doe je daar ook meestal wat azijn of citroensap bij. Meestal zit er namelijk in het vocht dille en mosterdzaad en dat is heel lekker voor de smaak. Als je niet kunt wachten tot de pot leeg is, kun je natuurlijk alvast een deel van het vocht gebruiken. Zorg er alleen voor dat de augurken onder blijven staan. En dit kan natuurlijk ook met van die lekkere zilveruitjes.

Ook voor het inmaken van groente kun je het augurkensap gebruiken. Bij het inmaken conserveer je groente in vocht. Dan kun je het vaak wel een jaar bewaren buiten de koelkast. Heel handig als je een moestuin hebt. Het vocht van de augurken is hier ook heel geschikt voor maar dan moet het wel eerst gekookt worden en daarvoor gezeefd worden. Dan giet je het in een schone pot over de groente. Je hebt dan een heerlijke pot ingemaakte groente met een lekkere smaak.

inmaken-groente-augurken-sap

Cocktail met pickle juice

In een cocktail kun je een lekker zuurtje doen. En daar is augurkensap dus heel geschikt voor. Ook dan moet je wel eerst al die restjes uit het sap zeven. Want je wilt er geen mosterdzaad in hebben. In een artikel van Elle lazen we deze cocktail: smeer de rand van 2 glazen in met citroen en dip het in Old Bay seasoningmix. Doe in een shaker 75 ml bourbon, 25 ml augurkensap, het sap van een halve citroen en shake. Doe het in de glazen met een prikker met citroen en augurk.

cocktail-augurken-sap

Augurkensap als medicijn en schoonmaakmiddel

Als het fornuis aangekoekt is, kun je dit heel goed schoonmaken met het sap. Het vervangt namelijk met gemak schoonmaakazijn. Een heel klein beetje is al genoeg. Ook kun je koper er mee polijsten. Het is tenslotte puur natuur en dat is echt wel fijn. En mocht je last hebben van brandend maagzuur ga dan voor een shot van het zure sap. De zuurtegraad van het sap brengt de pH-waarde van je maag weer helemaal op orde.