avondeten-gezond-ongezond
Life & Health

Op z’n Spaans: hoe gezond is avondeten na 8 uur ’s avonds?

Eten om 9 of zelfs 10 uur ’s avonds: de Zuid-Europeanen zijn er experts in. Pas als de zon al (bijna) onder is en de temperatuur is gedaald gaan onze zuiderburen aan tafel. Wij Nederlanders moeten er meestal niet aan denken om zo vlak voor het slapengaan nog een hele maaltijd naar binnen te schuiven. Maar hoe gezond is het eigenlijk om zo laat nog te eten? Zijn ze stiekem gezonder bezig dan wij? Womanly zocht het uit. 

Laat avondeten gezond of ongezond?

Dat het niet gezond is om ’s avonds laat nog een reep chocolade of zak chips leeg te snacken is algemeen bekend. Maar de vraag of laat avondeten ook ongezond is, is lastiger te beantwoorden. Volgens het Voedingscentrum zijn er nog te weinig studies gedaan waaruit blijkt dat later avondeten ervoor zorgt dat je sneller aankomt.

Toch blijkt uit een Amerikaanse studie wel degelijk dat laat avondeten ervoor zorgt dat je meer eet. Volgens deze studie hadden de deelnemers die laat aten minder lang een verzadigd gevoel. Dit bleek te komen door de hongerhormonen leptine en ghreline. Bij de deelnemers die laat (rond 20.00) aten, daalde dit hongerhormoon sneller dan bij de deelnemers die vroeg (rond 17.00/18.00) aten. Hierdoor kregen ze sneller weer honger en hadden ze bovendien meer trek in snacks en zoetigheid.

laat-avondeten-spanje

Minder vet en calorieën verbranden

Laat avondeten lijkt dus wel degelijk invloed te hebben op je metabolisme en hongergevoel. De studie concludeert daarnaast ook dat je door laat avondeten minder calorieën en vet verbrandt dan wanneer je al vroeg aan tafel gaat. Wanneer je ’s avonds laat eet, heb je de neiging om minder actief te zijn en vervolgens te gaan slapen. Hierdoor heeft je lichaam minder tijd om de calorieën te verbranden en kan het voedsel als extra energie worden opgeslagen in de vorm van vet.

Heb je toch ’s avonds nog (lekkere) trek? Kies dan voor licht verteerbare en gezonde gerechten. Door laat op de avond een zware maaltijd te eten, geef je je spijsverteringssysteem extra werk en kan het moeite hebben met het verwerken van het voedsel. Dit kan leiden tot ongemak, indigestie en zelfs slaapproblemen. Om een goede nachtrust te bevorderen, is het beter om te kiezen een maaltijd met verse groenten, magere eiwitten en gezonde vetten. Trek in een late snack? Probeer dan eens dit recept voor suikervrij vegan ijs.

avondeten-laat-gezond-ongezond

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!