Food & Drinks

Hoe gezond is de voeding in babypotjes nu eigenlijk?

babyvoeding-gezond-ingredienten
Foto: Freepik

Het is natuurlijk super makkelijk om je kleine eten te geven door een potje op te warmen. Er zijn ontzettend veel opties in de handel, vegetarisch of met vlees. Vanaf het moment dat ze starten met eten totdat ze een paar jaar oud zijn. En na een dag te hebben gewerkt, ophalen bij de opvang en moe thuis komen lijkt het een ideale oplossing. Tenslotte zal alles wat ze nodig hebben er toch wel in zitten? Op die vraag gingen we op zoek naar het antwoord.

Waar moet je op letten bij babyvoeding

Het is de bedoeling als baby’s beginnen met vast voedsel dat ze smaken leren kennen. Vanaf 6 maanden wordt er dus meestal gestart met voornamelijk fruithapjes. En daar wordt dan langzaam groente, aardappel, rijst en eventueel vlees aan toegevoegd. Ook is het van belang dat ze structuren gaan proeven. Het moet vooral niet te zout en te zoet zijn. Dit alles kun je dus het beste zelf maken zodat je precies weet wat erin zit. Je kunt van alles invriezen in ijsblokjes vormen zodat je voorraad hebt.

Om je kind te leren proeven is het dus het beste om ze eerst afzonderlijke smaken te laten proeven. Dus niet gelijk van allerlei mixjes maken. En er mogen gewoon gluten, lactose en allergenen in zitten. Op die manier kun je allergieën vaak voorkomen. Vezels is ook niet erg maar volkoren kan pas vanaf 12 maanden. Op al die dingen, zoals de hoeveelheid zout en suiker en toevoegingen,  is het dus verstandig te letten als je potjes koopt. Want niet ieder  babypotje is daar even goed in.

b babyvoeding-potjes-gezond

Is het dus ongezond om potjes te geven?

Als je het af en toe doet is er niets mis mee. Er wordt goed opgelet hoe het gemaakt wordt maar het grote nadeel is dat alles fijn wordt gepureerd. Makkelijk te eten maar zo leert een baby niet hoe structuren zijn en wordt het lastiger om ze “gewoon” te laten eten. Gepureerd eten geeft een andere verzadiging. Bovendien kun je als je het zelf maakt smaken apart laten proeven in plaats van alles door elkaar te prakken, de echte smaak is dan niet meer aanwezig.

De potjes worden tot minimaal 100C verwarmd om lang houdbaar te maken en daarmee gaan toch wel de nodige vitamines verloren of worden ze verminderd. Het is eigenlijk meer het effect van een kant-en-klaar maaltijd, die eet je ook niet iedere dag omdat het niet echt gezond is. Conclusie is dus: een potje babyvoeding is niets mis mee als je het als af en toe oplossing ziet. Hooguit 2x per week. Geef het dus zeker niet iedere dag. Op die manier leert je kleine anders niet wat echt eten nu eigenlijk is. En is zelf maken ook nog eens stukken goedkoper!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!