make-up-bacterien-houdbaar
Beauty

Shocking: dit is hoe snel bacteriën in je make-up komen

Lekker tutten voor de spiegel: wij zijn gek op beautyproducten, zeker als ze ook nog eens goedkope varianten van bekende merken zijn. Door onze kleine verslaving aan al die heerlijke crèmes en mooie highlighters ligt de badkamerkast inmiddels aardig vol. Een grote schoonmaak is dan ook geen overbodige luxe. Want wat blijkt: je make-up is een broedplaats voor schimmels en bacteriën, die kunnen zorgen voor huidirritatie. Maar hoe lang kan je je make-up dan bewaren? Wij zochten het voor je uit.

Houdbaarheidsdatum in vorm van logo

Hoe lang je make-up houdbaar is, hangt af van het soort product en het merk. Zo is een blush of poeder bijvoorbeeld al een stuk langer houdbaar dan een vloeibare foundation. Gelukkig is het vrij makkelijk te zien hoe lang je product houdbaar is. In Nederland moet namelijk op elke verpakking een logo staan dat aangeeft hoe lang het product nog houdbaar is.

Dit logo ziet er uit als een potje met een cijfer en een letter erop, bijvoorbeeld een ‘6M’, wat staat voor 6 maanden houdbaar na aankoop. Toch blijkt dit vaak om een ideale situatie te gaan, want gebruikte en al geopende items gaan over het algemeen minder lang mee. En niet alleen omdat je make-up er dan minder mooi uit gaat zien: deze producten worden al snel een broedplaats voor schimmels en bacteriën.

make-up-bacterien-houdbaar

Huidirritaties door bacteriën

De bacteriën en schimmels ontstaan door het herhaaldelijk gebruik van dezelfde kwasten, waardoor de bacteriën van je huid in je make-up terecht komen. Ook de blootstelling aan de lucht zorgt ervoor dat de schimmels en bacteriën in je make-up zich razendsnel vermenigvuldigen. Smeer je deze vervolgens weer op je gezicht, dan kan dit voor nare huiduitslag, acne en roodheid zorgen.

Check dus altijd je beautyproducten als deze al wat langer in je kast liggen. Mascara is ongeveer 3 maanden houdbaar. Vermijd langer gebruik, want de bacteriën in je mascara kunnen tot ooginfecties leiden. Vloeibare foundation op waterbasis kun je een jaar gebruiken, foundation op oliebasis 18 maanden. Lipstick en oogpotlood zijn tot ongeveer een jaar houdbaar. Je kwasten moet je elke week grondig schoonmaken. Weet je niet zeker of het product nog goed is? Ruik en kijk dan goed. Is de geur of kleur van je make-up veranderd, dan is het tijd voor een nieuwe.

make-up-bewaren-huidirritatie

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!