Living

Moeders opgelet: grote kans dat de badspeeltjes van je kind vol schimmels zitten

bad-speelgoed-kind-schimmel
Foto: eigen beeld

Heb je kids in huis en ben je gezegend met een heerlijk ligbad? Dan is de kans groot dat je een bak vol met bad speelgoed in de badkamer hebt staan. Kinderen kunnen zich heerlijk vermaken met die kleurrijke badspeeltjes. Vaak gooi je ze na een badderbeurt weer de bak in en heb je geen zin om ze schoon te maken. Wist je dat dit niet zo best is voor de gezondheid van je kind? 

Bacteriën en schimmels in bad speeltjes

We weten natuurlijk allemaal dat de badkamer één grote vochtige omgeving is waar schimmels dol op zijn. Een grote schoonmaak is vaak essentieel, maar helaas kunnen we niet bij alle plekjes en gaatjes. Zo is de binnenkant van een badeendje een goed voorbeeld. Juist dat is nou dé plek volgens scientias.nl waar micro-organismen ontstaan en waarbij je enorme kolonies van potentiële ziekteverwekkers ‘cadeau’ krijgt.

Een groep onderzoekers van Eawag, ETH Zurich en de Universiteit van Illinois bekeken de binnenkant van badeendjes. Wellicht zie je soms ook wel met het blote oog zo’n vieze dikke slijmerige laag. Na onderzoek bleek dat in 60% van de badspeeltjes verschillende soorten schimmels zaten. Maar het wordt nog erger, houd je vast: in 80% van de badspeeltjes vonden de onderzoekers potentiële ziekteverwekkende bacteriën. Dat is niet best!

schimmels-badspeeltjes

Listeria en Legionella werden aangetroffen met het onderzoek

Nu ben je vast benieuwd wat het gevaar dan precies is van de beschimmelde badspeeltjes? De onderzoekers troffen Listeria aan, een bacterie die sepsis of hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Verder is er ook nog een kleine kans aanwezig op legionella. Van het inademen van waterdruppeltjes met deze bacterie kan je met een verzwakt immuunsysteem een longontsteking oplopen. Misschien heeft jouw kindje wel eens het water opgedronken wat er uit het speeltje spuit.

Gelukkig is dit niet mega gevaarlijk, maar de bacterie kan wel schade in de luchtwegen aanrichten. Pas dus op dat jouw kleintje niet te enthousiast op de speeltjes sabbelt en kauwt. Last but not least troffen ze ook de poepbacterie aan. Er zaten tussen de 5 en 75 miljoen van dit soort ziektekiemen per vierkante centimeter in de badspeeltjes. Ieks, tja soms zie je tussen dat badschuim door natuurlijk niet wat je kindje allemaal uitspookt als hij of zij aan het badderen is.

bad-speelgoed-schimmel-schoonmaken

Womanly gaat zelf op onderzoek uit

We hebben zelf ook eventjes de proef op de soms genomen door een badspeeltje in de vorm van een krokodil doormidden te knippen. Dit was ongeveer 1.5 jaar het badvriendje van redactrice Kim haar zoontje. Inmiddels is hij niet meer springlevend en hebben we hem opgesneden. Hier kwam een vieze zwarte drab uit die je niet graag tegenkomt in een speeltje. De schimmel zat vooral aan de voor-en achterkant en het rook nou ook niet bepaald fris. Ieks! Alle badvriendjes zijn inmiddels meegenomen met de vuilnisman.

bad-speelgoed-schimmel

Welk bad speelgoed is wel geschikt?

Het plastic waarvan de speeltjes zijn gemaakt is van een slechte kwaliteit polymeren en daar zijn bacteriën en schimmels enorm happig op. Alle viezigheid was je natuurlijk weg in bad en dit komt ook terecht in het speeltje. Samen met zweet en zeepresten kan het daardoor in het speelgoed terecht komen. Ook wanneer je kindje een plasje doet, kan er zo een straaltje in verdwijnen. Niet zo fris!

Nu hoef je niet meteen al die badeendjes en krokodilletjes in de prullenbak te gooien. Je kunt ze namelijk prima schoon maken door het water eruit te knijpen na een baddersessie. Maak het speeltje daarna goed droog. Ook kan azijn een wondermiddel zijn. Je kunt er niet alleen aangekoekte pannen stralend schoon mee krijgen, maar dit goedje kan ook gebruikt worden om badspeelgoed mee schoon te maken.

Meng 1 deel azijn met 3 delen water en dompel het speeltje hier in onder. Daarna spoel je het goed af en borstel je het eventueel nog even schoon.  Toch is het idee nou niet bepaald fris als je bovenstaande weet. Gelukkig zijn er nog veel meer andere badspeeltjes waar geen water in blijft zitten. Denk bijvoorbeeld aan badkrijtjes, bademmertjes of badletters. Keuze genoeg dus!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!