Life & Health

Baking soda kun je op deze handige manieren slim gebruiken

baking-soda-gebruiken

Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een echt wondergoedje. Het poeder werd al door de Egyptenaren werd gebruikt om schoon te maken, en kwam in de 18e eeuw op de markt als de baking soda die we nu kennen. Je kent het witte poeder waarschijnlijk vooral als handig schoonmaakmiddel voor kleding. Maar er zijn nog veel meer handige manieren om dit natuurlijke middel in te zetten. 

Bakken en schoonmaken

Baking soda wordt al eeuwenlang gebruikt wordt voor allerlei toepassingen. De egyptenaren gebruikten het natuurlijke goedje natron, een voorloper van baking soda, al om hun tanden te reinigen en om zich te wassen. In de 18e eeuw werd baking soda zoals wij dat kennen uitgevonden, en verspreidde het zich al snel wereldwijd. In de jaren ’70 werd het zuiveringszout onder andere gebruikt in tandpasta, bereiding van baksels, wasmiddelen en zelfs voor chemische proefjes op school.

Het goedje wordt net als bakpoeder gebruikt om het deeg bij broden en cakes te laten rijzen.  En heb je een verstopte gootsteen? Giet dan wat zuiveringszout met azijn in de gootsteen. De combinatie van deze twee bestanddelen geeft veel schuim, wat het vuil in de gootsteen losweekt. Leuk feitje: in 1986 werd het vrijheidsbeeld in New York van binnen schoongemaakt met soda. Voor dit klusje werd ongeveer een ton soda gebruikt.

baking-soda

Goed voor je lichaam en de natuur

Baking soda is ook een uitstekend reinigingsmiddel voor je lichaam. Ken je bijvoorbeeld de methode om een splinter uit je voet of hand te halen met behulp van soda? Maak een teiltje met lauwwarm water en soda, en laat hier je voet of hand een tijdje in weken. De splinter komt hierdoor uit je huid, en zo kun je hem makkelijk met een pincet verwijderen. Ook voor het verwijderen van eelt is een voetenbadje met soda een goed idee.

Zuiveringszout is een natuurlijk product, en is niet schadelijk voor de natuur. Het is daarom een goed middel om te gebruiken in plaats van chemische schoonmaakmiddelen. Bovendien is het een stuk goedkoper dan de meeste soorten wasmiddel en allesreiniger. Gebruik een teiltje soda met water voor het afnemen van oppervlakken, het weken van kleding, het reinigen van je gootsteen en badkamer: met baking soda ben je in een handomdraai klaar met de voorjaarsschoonmaak.

baking-soda-lemon