Bakken als een pro: Deze fouten verpesten je baksessies – en zo vermijd je ze
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

We hebben allemaal wel eens dat we iets bakken wat totaal mislukt. Een ingezakte cake is wel het beste voorbeeld hiervan. Maar ook dat de smaak die tegenvalt, dat het er totaal niet uitziet zoals op de foto of dat het niet bruin genoeg is. Natuurlijk kunnen we de professionals niet evenaren, maar het is wel fijn om te weten hoe je fouten kunt vermijden zodat het mislukken vrijwel nul wordt. Daarom geven wij je hierbij de meest gemaakte fouten tijdens het bakken op een rij zodat ieder baksel er voortaan super uit ziet!
De belangrijkste fouten die je kunt maken met de ingrediënten bij het bakken
Je kunt heel wat dingen fout doen met alleen al de ingrediënten, zoals de temperatuur. Te warm of te koud maakt alle verschil. Als er boter op kamertemperatuur staat is het de bedoeling dat dit ook echt zo is. Net als eieren. Bij bakken komt het daar echt op aan. Maar room kloppen moet juist liefst zo koud mogelijk. Ook is het belangrijk dat je echt de juiste ingrediënten gebruikt. Als je bijvoorbeeld niet genoeg bloem hebt is het niet handig om dit aan te vullen met zelfrijzend bakmeel.
Als je een recept voor het eerst maakt, zorg dan dat je je aan het recept houdt. Als je het goed weet kun je altijd nog dingen veranderen. En het allerbelangrijkst: zet alles alvast klaar voor je start met bakken. Het beslag kun je namelijk niet te lang laten staan omdat je nog iets moet zoeken. Dan nog iets wat logisch lijkt: goed afmeten is een must. Bij koken komt het er meestal niet zo op aan, maar bij bakken is 10 gram vaak al cruciaal voor een mislukking. Zo maak je zonder problemen bijvoorbeeld deze luchtige taart.
Het recept is natuurlijk het belangrijkst bij het bakken
Van tevoren moet je echt het recept heel goed doorlezen, zodat je niet halverwege voor een verrassing komt te staan. Als je visite krijgt en iets bijvoorbeeld nog een uur moet rijzen of in de koelkast moet staan voor je verder kunt, kan dit lastig zijn. Je moet dus goed plannen hoeveel tijd het kost. Op die manier zie je ook de volgorde. Hou je daar ook aan. Eiwit later door een recept scheppen is belangrijk voor de luchtigheid. Je kunt niet zomaar alles bij elkaar gooien in de hoop dat het wel goed komt.
De vormen en de oven waarmee je gaat bakken
De grootte van de vorm is natuurlijk belangrijk. Gebruik je een te grote of te kleine vorm, dan komt je baksel er zeker niet uit zoals je dacht. Vet de vorm ook altijd goed in. Of gebruik bakpapier voor je het beslag erin doet. Voorverwarmen hangt van de oven af maar zorg dat de temperatuur klopt met wat in het recept staat. Doe ook de deur, zeker met baksels die moeten rijzen, niet te snel open. Het kan zomaar in elkaar zakken. Test je cake altijd met een prikker of het echt goed gaar is, want iedere oven werkt anders. Gewoon nog even langer erin houden als het nodig is.
Het deeg en eierschaal in de kom
Koek-en taartdeeg moet je vaak even laten rusten in de koelkast voor je het uitrolt. Doe dat ook echt. Anders kan het gaan krimpen tijdens het bakken. De boter wordt ook wat harder waardoor het makkelijker uitrolt. En rol niet te lang, dan wordt het deeg bij koekjes taai. Let zeker op met een stukje eierschaal in de kom als je eiwit opklopt. Nooit met je vinger eruit halen! Gebruik een schoon lepeltje of een stukje keukenpapier met wat citroen. Zo wordt je eiwit toch stijf. Voor nog wat kleine handige tips kun je nog kijken op Libelle-lekker.