Living

Zo maak je je vieze bakplaat in no-time weer brandend schoon

bakplaat-schoonmaken

Churro’s uit de oven zijn heerlijk, maar het schoonmaken van de bakplaat  is een vies en uitdagend klusje. Die vettige resten, aangekoekte baksels en hardnekkige vlekken kunnen een nachtmerrie zijn om te verwijderen. Toch is het minder moeilijk dan je denkt om je bakplaat weer stralend schoon te krijgen. Womanly tipt je de meest effectieve methoden om je bakplaat er weer fris en schoon uit te laten zien. 

Baking soda, azijn en citroensap

Baking soda en azijn doen wonderen als het gaat om het verwijderen van hardnekkige vlekken. Begin door een royale hoeveelheid baking soda op de bakplaat te strooien. Giet vervolgens voorzichtig witte azijn over de baking soda, waardoor er een bruisende reactie ontstaat. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en gebruik dan een spons of een doekje om de plaat grondig schoon te vegen.

Ook citroensap kan van pas komen bij het schoonmaken van een vieze bakplaat. Snijd een citroen doormidden en knijp het sap uit over de plaat. voeg daar een laagje water aan toe. Zet de bakplaat dan zo’n 20 minuten in de oven op lage stand. Het zuur van de citroen bijt de hardnekkige vlekken los. Was de plaat daarna nog eens grondig met water en zeep af.

bakplaat-blinkend-schoon

Gewoon warm water en afwasmiddel

Soms is de eenvoudigste oplossing ook de meest effectieve. Met gewoon warm water en afwasmiddel haal je namelijk ook de meest hardnekkige vlekken weg. Veeg eerst het overtollige vet van je bakplaat af. Vul dan een gootsteen of een grote bak met warm water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Laat de plaat ongeveer een uur weken in het warme zeepsop.

Het warme water en afwasmiddel helpen om het vet en de aangekoekte etensresten los te maken. Haal de bakplaat na een uurtje uit het water en veeg hem af met een spons of doekje. Je zult zien dat de plaat weer blinkend schoon is. Kun je meteen je oven weer voorverwarmen voor je volgende zelfgemaakte baksels.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Womanly (@womanly_nl)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!