Food & Drinks

De slimste trucs om je bananen een stuk langer rijp te houden

bananen-langer-rijp-houden
Foto: Unsplash

Bananen zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ze kunnen ook snel rijp worden en bruine vlekken krijgen. Gelukkig zijn er verschillende slimme manieren waardoor je bananen langer mooi geel blijven. Womanly geeft je 5 slimme trucs om je bananen een stuk langer fris en smakelijk kunt houden.

1. Scheid de bananen

Een van de eenvoudigste manieren om te voorkomen dat bananen snel rijp worden, is door ze van elkaar te scheiden. Wanneer bananen bij elkaar liggen, produceren ze een gas genaamd ethyleen, dat het rijpingsproces versnelt. Door ze uit elkaar te halen, vertraag je dit proces en behouden de bananen hun frisheid langer.

Omdat bananen ethyleen produceren, is het ook verstandig om ze niet bij andere vruchten te bewaren. Ethyleen kan het rijpingsproces van andere vruchten versnellen, waardoor ze sneller bederven. Bewaar bananen dus apart van ander fruit om hun versheid te behouden.

bananen-rijp-scheiden

2. Wikkel de stelen in

Vooral de stelen van bananen zijn gevoelig voor ethyleenproductie. Om het bruin worden van de bananen te beperken, kun je de stelen inpakken met aluminiumfolie of huishoudfolie. Dit helpt om het vrijkomen van het gas te beperken.

Het beste effect bereik je door de bananen van tevoren los van de tros te halen en elke steel apart in te wikkelen. Zo beïnvloeden ze elkaar niet en hoef je niet elke keer de steel opnieuw in te wikkelen als je een banaan pakt.

bananen-overrijp-inwikkelen

3. Leg ze in de koelkast

Een banaan die in de koelkast ligt, krijgt al snel een bruine schil. Maar hoewel de schil van een banaan kan verkleuren in de koelkast, zal het fruit zelf langzamer rijpen. Je banaan zal van binnen nog steeds lekker fris zijn.

Weet je al dat je de bananen niet snel gaat eten, dan kun je ze dus het beste in de koelkast bewaren. Zo zijn ze ook nog eens een lekkere koele snack op deze warme dagen.

bananen-rijp-hangen

4. Gebruik citroensap

Net zoals bij andere stukken fruit, kan het helpen om wat citroensap op je bananen te sprenkelen. Dit werkt vooral bij bananen die al gepeld zijn.  Citroensap zorgt ervoor dat de enzymen die zorgen voor het bruine kleurtje minder goed werken.

Je hebt niet veel citroensap nodig om de verkleuring tegen te gaan. Sprenkel een paar druppels sap over de gepelde bananen en bewaar ze daarna in de koelkast. Zo houden ze het langst hun mooie frisse kleur.

bananen-rijp

5. Vries je bananen in

Als je bananen overrijp dreigen te worden en je wilt ze niet meteen opeten, vries ze dan in. In de vriezer kun je je bananen het beste bewaren door ze eerst te schillen en in plakjes te snijden. Doe de plakjes vervolgens in een luchtdichte zak en stop deze in de vriezer.

Bevroren bananen kunnen worden gebruikt in smoothies of om heerlijk bananenijs te maken. Of doop de stukjes banaan voordat je ze invriest eerst in nutella. Zo heb je elk moment van de dag een lekkere bevroren bananensnack.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!