Food & Drinks

Zo houd je dat basilicumplantje uit de supermarkt wél in leven

basilicumplantje-supermarkt-levend-houden
Foto: Freepik

Als er 1 topping is die iedereen lekker vind is het wel basilicum. Het is zo heerlijk om je maaltijden af te maken met wat basilicum uit jouw verse basilicumplantje. Elke pasta, sandwich of andere maaltijd straalt perfectie uit met een paar van die blaadjes erop. Maar na 3 dagen kan je die plant vaak weer weggooien. En dat is erg zonde natuurlijk! Hoe je dat plantje in leven houdt en wat je daar allemaal voor moet doen, lees je uitgebreid in dit artikel.

Hou blijft jouw basilicumplantje wel in leven?

Het maakt niet zoveel uit waar je het basilicumplantje vandaan haalt. Dit kan zowel bij de supermarkt zijn of bij een tuincentra. Wel is het de bedoeling, als je wilt dat je plantje lang blijft leven, om deze te verpotten. Het is dus helaas niet zo dat je dat plantje uit de supermarkt kan neerzetten op jouw aanrecht en dat die weken mooi blijft. Er moeten natuurlijk nieuwe bladeren aan groeien en dit kan alleen als de basilicumplant een grote levensruimte heeft. Dus je moet even de tuinhandschoenen aantrekken, maar dan heb je ook wat.

Begin met het plantje in vruchtbare grond te verpotten. Haal het plantje uit het plastic potje en verdeel de plant in 4 delen. Zorg ervoor dat de wortels heel blijven. Neem een pot met gaatjes aan de onderkant, zodat de plant kan ademenen en overig water weg kan. Geef de plantjes genoeg water en licht. Je kunt zien wanneer je de plant te veel water geeft als de bladeren geel beginnen te kleuren. Giet het water dan ook niet op de bladeren maar op de bodem.

basilicumplantje-supermarkt-in-leven

Belangrijke factoren voor de plant

Naast genoeg water en licht zijn er nog een aantal belangrijke factoren. Zorg ervoor dat de plant altijd warm staat. De plant kan namelijk niet goed tegen kou. Temperaturen onder de 15 graden zijn echt niet goed voor de plant. Het is ook zo dat hoe vaker je de blaadjes oogst, hoe lekkerder de basilicum zal proeven. De plant ontwikkelt meer smaak, wanneer je deze vaker oogst. Na 2 weken is de basilicumplant hersteld en groeit deze uit tot een mooi stralend plantje. Nu kan jij de lekkerste maaltijden afmaken met jouw eigen creatie.