Living

Zo herken je die akelige bedwantsen (en zo bestrijd je ze)

bedwantsen-herkennen-bestrijden
Foto: Freepik

Op vakantie gaan is heerlijk, maar thuiskomen en ontdekken dat je ongewenste beestjes in je koffer hebt meegenomen is een stuk minder prettig. Bedwantsen zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar wel erg vies en vervelend om in huis te hebben. Womanly tipt je graag hoe je bedwantsen in je huis herkent, en hoe je ze vervolgens het beste bestrijdt.

Hoe herken je bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich erg slim weten te verstoppen. Daarom herken je een plaag meestal eerst door de beten in je huid. Word je ’s ochtends wakker met rode bultjes op je huid, en liggen deze bultjes vlak naast elkaar op één lijn? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een bedwants. De bultjes worden meestal gevonden op delen van het lichaam die ’s nachts blootgesteld zijn, zoals armen, benen, nek, en rug.

Ga je op onderzoek uit, zoek dan vooral op je matras, kussens, beddengoed, en de randen van je bed. Controleer ook de randen van je koffer en tassen. Deze beestjes verschuilen zich het liefst in kieren en naden en laten vaak een spoor zwarte uitwerpselen achter. Bedwantsen zijn kleine, platte insecten die variëren in kleur van lichtbruin tot roodbruin, afhankelijk van hun leeftijd en of ze recentelijk hebben gevoed. Ze zijn ongeveer zo groot als een rijstkorrel, met een ovaal lichaam en zes poten.

bedwantsen-bestrijden

Hoe bestrijd je bedwantsen?

Heb je bedwantsen in je huis gevonden? Ga dan grondig te werk, want deze ongenode gasten zijn lastig te bestrijden. Begin allereerst met het wassen van je beddengoed, onderlakens, kussenslopen en alle kleding die wellicht in aanraking zijn gekomen met de beestjes. Was op 60 graden om er zeker van te zijn dat ze dood zijn. Stop de items die je niet zo hoog kunt wassen minimaal 4 dagen in de vriezer, zodat de insecten en hun eitjes doodvriezen.

Stofzuig je matras, meubels en tapijten grondig, en gebruik een borstel om bedwantsen en hun eitjes te verwijderen. Vergeet niet om ook de scheuren en kieren in de muren te reinigen. Als je denkt dat het nodig is, koop dan en een bestrijdingsmiddel. Volg de gebruiksaanwijzing goed en zorgvuldig op.

bedwantsen-schoonmaken

Bedwantsen lastig te bestrijden

Bedwantsen zijn erg lastig te bestrijden. De beestjes kunnen tot wel een jaar zonder eten, en weten hun eitjes op de meest slimme plekjes te verstoppen. Merk je deze roodbruine beestjes in je huis op, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een bestrijdingsdienst weet de beestjes op een effectieve manier te bestrijden, zodat je direct van het probleem af bent.