Food & Drinks

Beestjes in je voorraadkast? Dit kun je er tegen doen

beestjes-voorraadkast-bestrijden
Foto: Womanly

Voor sommigen is het hun ergste nachtmerrie: je trekt een pak pasta uit de kast, en je ziet opeens iets wriemelen. Hoe goed je je voorraadkast ook schoonhoudt, het kan voorkomen dat beestjes toch in je eten weten te komen. Heb je eenmaal beestjes in je voorraadkast, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Womanly legt je uit hoe je snel van de beestjes in je voorraadkast afkomt. 

Larven van motten en kevers bestrijden

Motten en kevers zijn twee van de meest voorkomende voorraadkastplagen. Ze komen meestal voor in gedroogde voedingsmiddelen zoals meel, granen, rijst en gedroogd fruit. Je herkent de larven als kleine witte wormpjes met soms een zwart kopje. De larven van deze insecten kunnen je voorraadkast binnendringen en zich snel voortplanten, waardoor je voedsel besmet raakt.

Om deze plaag te bestrijden is het belangrijk om eerst je voorraadkast grondig schoon te maken. Verwijder alle voedingsmiddelen en inspecteer ze op tekenen van besmetting. Je ziet bijvoorbeeld wormpjes of vlekken. Gooi besmette items weg en maak de planken en vloer grondig schoon met warm water en zeep. Plaats daarna alle voedingsmiddelen zoals meel, granen, suiker en rijst in luchtdichte containers. Dit voorkomt dat de beestjes toegang krijgen tot je voedsel en zich kunnen voortplanten.

beestjes-bestrijden

Muizen en kakkerlakken bestrijden

Zie je naast je aangevreten voedsel ook kleine zwarte drolletjes liggen, dan heb je helaas een groter probleem. Dit wijst op een bezoekje van een muis, en meestal blijft het niet bij slechts één harige gast. Deze beestjes zijn lastiger te bestrijden dan larven. Muizen kunnen zich door kleine openingen en gaten wringen. Repareer alle scheuren en gaten in de muren en vloeren van je keuken om te voorkomen dat de muizen binnenkomen. Het kan ook helpen om diervriendelijke vallen met een beetje pindakaas neer te zetten.

Kakkerlakken komen in Nederland gelukkig niet heel vaak voor. Zie je wel een kakkerlak in je voorraadkast verschijnen, dan kun je het beste meteen een bestrijdingsdienst bellen. Deze beestjes zijn namelijk erg lastig te bestrijden, en kunnen bovendien ziektes (zoals salmonella) overbrengen. Gelukkig kan een ervaren bestrijdingsdienst deze ongenode gasten snel en efficiënt weer de deur wijzen.

bestrijden-beestjes-voedsel

Je eten veilig opbergen om beestjes te voorkomen

De beste manier om geen last van die vervelende beestjes te hebben, is door je eten veilig op te bergen. Bewaar daarom je etenswaren zoals rijst, pasta, meel een crackers altijd luchtdicht in bijvoorbeeld een Tupperware bakje. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je je eten altijd goed afgesloten en op een koele en donkere plek bewaart.