Food & Drinks

Dit zijn de 6 belangrijkste Foodtrends van 2023

foodternds-2023-korean-food

Net als in de mode zijn er in de wereld van food ook ieder jaar weer nieuwe trends te vinden. Niet dat ze altijd uitkomen of voor iedereen werken natuurlijk. Maar interessant is het wel. Het heeft namelijk echt invloed op hoe we gaan eten. Zie je iets steeds vaker langskomen op Instagram, Tik-Tok of in de supermarkt is het een grote kans dat jij dit ook gaat proberen.

1. Vlees en Vis

Dat we al langer met andere ogen naar vlees kijken weten we natuurlijk allemaal. De CO2 uitstoot en stikstof is gesprek va de dag. En dat heeft ook met vlees te maken. Er komen dus steeds meer vleesvervangers en steeds meer mensen eten minder vlees. Het vlees wordt dus langzaam iets duurder en er ligt vaker een veganistisch stukje “vlees” op je bord in de restaurants.

Maar ook vis wordt steeds meer een discussie punt. Daar wordt te veel van gevangen en veel vissen worden met uitsterven bedreigd. Dus in vis vinden we ook steeds meer visvervangers. Er ligt al plantaardige zalm en tonijn in de schappen van de supermarkt en dit zal beslist steeds meer gaan worden.Vegan vis wordt dus steeds meer de plantaardige trend.

foodtrends-2023-spicy-pepper

2. Spice your Food, maar niet met zout en suiker

Kruiden en pepers worden steeds meer onderdeel van het eten. Wellicht omdat er steeds meer vegetarisch en veganistisch wordt gegeten. In veel gerechten worden pittige pepers verwerkt en steeds minder zout. De kruiden moeten de smaak maken. De Zuid-Koreaanse keuken is steeds meer in opkomst in een mix met de Westerse keuken. Ook wordt er steeds minder suiker maar dadels gebruikt in zoete gerechten. Veel gebak zal dus minder zoet smaken, dus dat is misschien even wennen.

3. Vintage Food

Vintage kleding is al langer de trend, maar wat is dan Vintage Food. Natuurlijk geen eten wat al lang geleden is bereid maar recepten van vroeger. En dan ook echt uit de tijd van oma. Zoals wij al eerder het recept gaven van Oma’s gehaktballen. Het gevoel van nostalgie komt naar boven en mocht je nog een kookboek hebben van je oma, pak het erbij en probeer dingen uit.

foodtrends-2023-zeewier-kelp

4. Kelp en zeewier

Zeewier komt langzaam opzetten en Kelp is daar een voorbeeld van wat steeds populairder wordt. Het ligt al in de supermarkten als chips, noedels of veganisctiche vissaus. Het is echt lekker en heeft natuurlijk een positief effect op het milieu. Kelp absorbeert namelijk koolstofmonoxide tijdens het groeien. Dus een win-win eettrend. Tip: kookboek Zilt staat vol met recepten en zelf tuinieren met zilte groente.

5. Lokaal eten

Goed voor het milieu is wel het hoofdthema van alle Foodtrends. Dus gaan we steeds meer lokaal eten. Veel eten moet dus liefst van vlakbij komen. Veel mensen hebben tegenwoordig een moestuin of laten zelfs op hun balkon de tomaten en aardbeien groeien. Het scheelt natuurlijk nogal wat CO2 uitstoot omdat er minder transport nodig is. Lidl is zelfs de 1e supermarkt die groente en fruit niet meer via het vliegtuig importeert.

foodtrends-2023-mocktails

6. Mocktails in plaats van cocktails

Je zag ze al vaker op de kaart staan,: Mocktails of Virgin Cocktails. Maar het komende jaar zie je dit steeds vaker. Naast de alcoholvrije bieren en wijnen willen we steeds vaker minderen of stoppen met alcohol. Maar de smaak willen we wel graag houden. Alcoholvrij wordt steeds beter van smaak, dus daarvoor hoef je het niet te laten..