Life & Health

Dit zijn belangrijkste voor- en nadelen van de pil

voordelen nadelen van de pil

Dat de anticonceptiepil goed is voor een zorgeloze vrijpartij weet iedereen. Maar wist je dat er ook voordelen en nadelen van de pil bestaan die niets met seks te maken hebben? Als je ervoor kiest om de pil te nemen is het belangrijk om je goed te informeren. Wij zetten de voordelen en nadelen van de pil voor je op een rij. 

Voordelen van de pil

De pil is de laatste tijd vaak onderwerp van discussie. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te stoppen met de pil. Toch is de pil nog steeds één van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen in Nederland. De pil heeft namelijk ook zeker voordelen.

Het belangrijkste voordeel kun je zelf wel bedenken. Maar de pil kan ook wonderen doen voor je huid en je humeur. Lees hieronder onze top 3 voordelen van de pil.

voordelen nadelen pil

1. De pil zorgt voor minder acné

Die vreselijke rode bultjes met een vieze puskop: iedereen kent het ongemak van een lelijke rode puist. Zeker in je puberteit kunnen puistjes erg vervelend zijn. De pil kan ervoor zorgen dat deze puistjes verminderen. Wat ons betreft één van de grootste voordelen van de pil.

Deze vermindering van acné ontstaat omdat de pil hormonen bevat. Hormonen hebben invloed op de aanmaak van talg in je huid. Teveel talg zorgt op zijn beurt weer voor het ontstaan van puistjes. Het is wel belangrijk dat je een pil kiest die de hormonen progesteron en oestrogeen bevat. Een pil met alleen progesteron zorgt namelijk juist voor meer acné.

voordelen van de pil

2. De pil werkt tegen PMS

Veel zin in chocola, een huilbui om niks of boos uitvallen tegen je partner: elke vrouw maakt het wel eens mee. Het premenstrueel syndroom, ook wel PMS genoemd, is de term voor klachten in de dagen voor je menstruatie.

Deze klachten ontstaan door schommelingen in je hormonen. Door deze schommelingen ontstaan de fysieke en mentale symptomen. De pil vermindert deze klachten door de geleidelijke afgifte van hormonen. Hierdoor heb je minder schommelingen en dus minder klachten.

voordelen van de pil

3. Minder kans op eierstokkanker

Één van de meest opvallende voordelen van de pil is dat het het risico op sommige soorten kanker vermindert. Zo heb je minder kans op eierstokkanker, baarmoederlichaamkanker en darmkanker. Bij eierstokkanker heb je zelfs 50% minder kans dat je de ziekte krijgt.

Toch blijkt ook dat de pil het risico op sommige kankers iets verhoogd. Zoals leverkanker en borstkanker. Dit risico is echter erg laag.

voordelen nadelen pil

Nadelen van de pil

Omdat de meeste vrouwen al op jonge leeftijd beginnen met het slikken van de pil, merken ze niet altijd op dat ze bijwerkingen van de pil hebben. Ze zijn namelijk niet anders gewend. Ook het stoppen met de pil kan voor bijwerkingen zorgen.

Het is altijd goed om bewust om te gaan met het nemen van hormonen. Zo duurt het een aantal maanden om te wennen aan anticonceptie. Gedurende deze maanden kunnen de bijwerkingen erger zijn.

voordelen nadelen pil

1. Vervelende bijwerkingen

Als je de pil slikt, krijg je hormonen binnen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er van alles in je lichaam verandert. Hierdoor kunnen er ook fysieke of mentale ongemakken ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van de volgende bijwerkingen:

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Gespannen borsten
 • Somberheid
 • Minder zin in seks

Meestal heb je een paar maanden last van deze bijwerkingen. Daarna nemen ze langzaam af. Blijf je erg veel last houden? Misschien is de pil die je slikt dan niet geschikt. Samen met je huisarts kun je bespreken welke pil beter is.

voordelen nadelen van de pil

2. Je kunt hem vergeten

De pil werkt alleen als je deze elke dag rond hetzelfde tijdstip inneemt. Als je deze vergeet kan dit ertoe leiden dat je niet meer beschermd bent. Ook als je ziek bent en moet overgeven kan het zijn dat de pil zijn werk niet doet.

Wees dus altijd alert op het innemen van de pil. Merk je dat je de pil vaak vergeet? Dan is een ander anticonceptiemiddel wellicht beter. Een spiraaltje blijft bijvoorbeeld 5 jaar zitten.

3. Niet voor iedereen

Voor sommige vrouwen is de pil minder geschikt. Dit kan liggen aan fysieke of genetische factoren. Let extra op bij het slikken van de pil als als je aan één van onderstaande kenmerken voldoet:

 • Je bent ouder dan 35
 • Je rookt
 • Iemand in je familie heeft last van bloedklonters
 • Je hebt een hoge bloeddruk
 • Je last hebt van migraine en je ziet vlekken voordat je hoofdpijn krijgt
 • Je bent zwaarlijvig
 • Je beweegt en sport niet voldoende

voordelen nadelen pil

Overleg met je huisarts

De pil heeft verschillende voordelen en nadelen. Of de pil geschikt is voor jou ligt aan je persoonlijke situatie en voorkeuren. Daarom is het altijd een goed idee om je keuze voor anticonceptie met je huisarts te bespreken. Er zijn namelijk ook andere opties mogelijk.