
Jongeren spenderen gemiddeld zo’n 5 uur per dag op hun smartphone. Toch hebben veel van deze jongeren last van belangst. Worden ze gebeld door een onbekend nummer of moeten ze zelf iemand bellen, dan breekt bij veel jongeren de paniek uit. Hoe is deze belangst ontstaan en wat houdt deze jongeren tegen om een belletje te plegen?
Belangst onder jongeren groter
Even een appje of voicememo sturen: jongeren doen het veel liever dan iemand opbellen voor een gesprek. Niet alleen is het sneller, het scheelt ook veel stress. Claudia Bouwens geeft beltrainingen aan bedrijven. Zij vertelt aan de NOS dat bellen voor veel mensen een grote bron van onzekerheid is: ‘Er zitten bij de beller allerlei belemmeringen; angst voor afwijzing, angst om doorverwezen te worden, angst om niet à la minute het juiste antwoord te krijgen. Allemaal redenen waarom een telefoongesprek niet nuttig zou zijn.’
Er zijn steeds meer jongeren die het bellen het liefst vermijden. Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat belangst onder de leeftijdscategorie 18-30 een stuk hoger ligt dan bij de oudere generaties. 38% van de jongeren vindt het (te) eng om te bellen, tegenover 15% van de generaties daarboven. Hoewel jongeren niet allemaal belangst hebben, geeft 89% wel aan dat ze liever naar hun vrienden appen dan dat ze bellen. Als er al gebeld wordt, is dit vooral naar familieleden. Al geeft 59% van de jongeren aan dat ze ook die liever appen dan bellen.
Belangst op de werkvloer
En wat gebeurt er met deze jongeren met belangst als zij van hun werkgever wel moeten bellen? Op de werkvloer kan er irritatie ontstaan onder oudere collega’s omdat jongeren bij twijfelen met het opnemen van telefoongesprekken. Ook het voeren van salesgesprekken via de telefoon kan soms een hele opgave zijn. Het enige wat tegen de angst helpt, is even doorbijten en toch de telefoon oppakken. De angst om te bellen verdwijnt namelijk alleen door veel te oefenen.
Toch lijkt het met de ernst van het probleem mee te vallen: volgens de NOS zijn we juist meer gaan bellen dan voorheen. De belangst lijkt dan ook een onderdeel van de algemene onzekerheid van jongeren. Hoe ouder iemand wordt, hoe makkelijker hij of zij de telefoon op durft te pakken. Bovendien bestaan er tegenwoordig zoveel manieren om met elkaar te communiceren, dat bellen niet meer altijd nodig is. Ondanks hun belangst communiceren jongeren namelijk meer ooit, maar dan via chatgesprekken en sociale media.