Geld & Carrière

Zwart werken illegaal? Zoveel mag je belastingvrij bijverdienen

belastingvrij-bijverdienen
Foto: Freepik

De energierekening, de boodschappen en de huizenprijzen: helaas leven we in een tijd waarin de kosten maar blijven stijgen. Om het hoofd boven water te houden, kiezen sommige mensen ervoor om wat extra geld bij te verdienen. Het is alleen wel jammer dat een deel van dit extra inkomen meteen weer in de zakken van de Belastingdienst verdwijnt. Daarom zocht Womanly voor je uit hoeveel je officieel belastingvrij mag bijverdienen.

In loondienst bijverdienen zonder belastingaftrek

Heb je een baan in loondienst en heb je tijd over, dan kan het een goed idee zijn om naast je baan wat bij te klussen. Bijvoorbeeld door (online) les te geven of door het verkopen van producten, fysiek of online. Tegenwoordig is ook het verdienen van een passief inkomen een trend. Hoewel zo’n extra zakcentje erg prettig is, is het belangrijk om ook de eventuele extra belastingaftrek in de gaten te houden.

Je betaalt namelijk over je gehele vermogen belasting. Maar er is wel een grensbedrag die je bij de belasting als ‘belastingvrij’ onder extra inkomsten mag aangeven. Dit grensbedrag staat voor 2023 op €8520. Als je in loondienst werkt en daarnaast nog bijklust, mag je per jaar dus maximaal €8250 belastingvrij bijverdienen. Het is wel de bedoeling dat je je extra inkomen bij je belastingaangifte doorgeeft. Echt ‘zwart’ is het dus niet.

belastingvrij-salaris

Speciale regels voor (belastingvrij) bijverdienen

Bij het indienen van je aangifte is het altijd belangrijk om goed te letten op de speciale regels. Zo geldt voor zzp’ers dat ze tot ongeveer € 30.000 winst mogen maken voordat ze belasting moeten betalen. Ook is het mogelijk om bij te verdienen naast je pensioen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van je AOW. Let er wel op dat de belastingschijf waar je in zit wel kan veranderen naarmate je meer verdient.

Ook het soort werk en de frequentie van het werk maakt uit. Verkoop je bijvoorbeeld zo nu en dan iets op Vinted, dan hoef je dit niet bij de Belastingdienst aan te geven als extra inkomen. Maar verkoop je wekelijks of dagelijks iets, dan is het wel belangrijk om dit op te geven. Bekijk voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

belastingvrij-inkomen