Food & Drinks

Eeuwenoude traditie: waarom we beschuit met muisjes eten bij een geboorte

beschuit-met-muisjes

De baby wordt geboren en je gaat op bezoek. Zeker weten dat je dan beschuit met roze of blauwe muisjes krijgt gepresenteerd. Ook tijdens het moment van het geslacht bekend maken, wat we tegenwoordig Gender Reveal noemen, wordt dit vaak zo gedaan. Het is een typische Hollandse traditie. Er is geen enkel ander land waar ze roze of blauwe muisjes eten tijdens de geboorte. Waarom doen we dit eigenlijk?

Waarom bestaat deze Hollandse traditie?

De muisjes worden gemaakt van anijszaadjes. Aan het einde van de middeleeuwen werden deze aan pas bevallen vrouwen gegeven. Anijs helpt namelijk bij het stimuleren van de aanmaak van moedermelk. Ook werd geloofd dat dit de baarmoeder sneller zou laten krimpen. En in die tijd waren er geen andere middelen om dit te doen. Vanaf de 18e eeuw werd het ook aan het kraambezoek gegeven. Dat werd zo’n 100 jaar later op een beschuitje gedaan en in de helft van de 19e eeuw werden ze met een knapperig suikerlaagje blauw, roze of wit gemaakt.

Het kreeg echte bekendheid toen prinses Beatrix werd geboren in 1938. Er werd toen een heel groot blik aangeboden op paleis Soestdijk met oranje geboortemuisjes. Dit was een slimme publiciteitsstunt. Sinds die tijd geeft iedereen beschuit met muisjes tijdens het kraambezoek. Meestal wel met boter eronder zodat het goed blijft liggen. Er werden trouwens tot 1994 altijd roze muisjes gegeten voor meisjes en witte voor jongens en toen kwamen pas de blauwe.

Waarom heet het eigenlijk muisjes?

Er zijn verschillende verhalen waarom het muisjes genomen wordt. De ovaalvormige anijszaadjes met een klein staartje lijkt qua vorm wel op een muis. De muis werd vroeger als symbool voor vruchtbaarheid gezien. Het is inmiddels 1 van de bekende merknamen van De Ruijter, die de muisjes op de markt zette. Je hebt ook gestampte muisjes. Die werden bedacht door een aantal vrouwen die de muisjes stampten omdat ze erg hard zijn en daardoor voor sommigen lastig te eten.

Moet het altijd op beschuit gegeten worden?

Natuurlijk hoeft dit helemaal niet. Het is wel het meest gebruikt, maar je ziet steeds meer manieren waarop het wordt gepresenteerd. Als topping op taarten en cupcakes. Ook broertjes of zusjes trakteren vaker op school met een cupcake met een laagje frosting en daarop de gekleurde muisjes. Koekjes bakken in de vorm van een poppetje en die een glazuurtruitje “aantrekken” met muisjes. Of je kunt roze koeken extra oppimpen met de muisjes.Je kunt eigenlijk helmaal los gaan om het net even anders te doen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!