Geld & Carrière

7 snelle manieren om flink te besparen op boodschappen

snelle-manieren-boodschappen-besparen

We hebben allemaal wel gemerkt dat boodschappen steeds duurder worden. Het is elke keer bij de kassa weer even slikken wat je nu voor de gewone huis- tuin en keuken boodschappen moet aftikken. Dat wij je graag de beste koopjes van de Lidl, Action en Kruidvat laten zien weet je al. Maar er zijn ook bespaartips die je in de supermarkt kunt toepassen waardoor je toch net even wat extra overhoudt. Lees hier de 7 beste manieren om te besparen op je boodschappen.

1. Check eerst wat je nog in huis hebt

Elke keer als je een nieuw pak pasta koopt, kijken de rest van de 4 half opengebroken pakjes die je nog hebt liggen je verdrietig aan. Ja, ook jij koopt wel eens dingen je absoluut niet nodig hebt. Check daarom altijd voordat je boodschappen gaat doen wat je nog thuis hebt liggen.

Maak op basis van wat je nog in huis hebt alvast een menu voor een aantal dagen. Een beetje werk is het wel, maar dan hoef je er de rest van de week niet meer over na te denken. Bovendien is het eten van restjes niet alleen een manier om extra te besparen op je boodschappen, maar gaat het ook voedselverspilling tegen: volgens het Voedingscentrum gooien mensen die een boodschappenlijstje maken gemiddeld zo’n 9 kilo voedsel per jaar minder weg.

snelle-manieren-besparen-boodschappen

2. Eet en drink iets van tevoren

Met honger of dorst een supermarkt inlopen is een recipe for disaster. Je hongerige maag denkt maar aan één ding, en dat is zoveel mogelijk eten naar binnen krijgen. Hoe meer honger je hebt, hoe meer je lichaam neigt naar vet en suiker. Voor je het weet sta je bij de snoepafdeling alweer onnodige snacks in te laden.

Als je van tevoren goed eet en drinkt, zijn je hersenen niet zo bezig met het innemen van voedsel. Daardoor maak je betere en vaak gezondere keuzes tijdens het boodschappen doen. Een win-win situatie dus.

3. Vind de goedkoopste plekken

Waarschijnlijk heb je een favoriete supermarkt, en waarschijnlijk heeft de liefde voor die supermarkt veel te maken met hoe dicht deze bij je huis ligt. We snappen het, na een dag op kantoor fietsen wij ook liever niet een extra blokje om om die paar centen te besparen.

Toch kan een bezoekje aan de markt of de goedkopere supermarkt veel schelen. Zeker als het gaat om groenten en fruit ben je bij de markt een stuk goedkoper uit. Ook hier helpt het om van tevoren een boodschappenlijstje maakt, zodat je niet per ongeluk te veel koopt en later weer voedsel weg moet gooien.

snelle-manieren-boodschappen-besparen-markt

4. Gemak is niet goedkoop

Je hebt geen puf om uitgebreid te koken, dus je gooit bij de appie snel een zak voorgesneden Italiaanse groenten in je mandje. Lekker met een pot saus en verse pasta, want die kookt een stuk minder lang dan normale pasta, We snappen het: het gemak dat supermarkten tegenwoordig aanbieden is erg verleidelijk. Maar toch lopen de kosten juist door die producten ongemerkt op.

Doe eens een vergelijkend onderzoek naar de producten die je net een paar minuten meer tijd kosten en de kant-en-klare producten. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel de kosten bij elkaar opgeteld schelen. Het is niet voor niets dat de supermarkt deze snelle producten prominent in de schappen leggen. Over het algemeen geldt: zelf maken is flink besparen.

5. Check de onderste schappen

Over prominent in de schappen gesproken: de producten op ooghoogte liggen er niet voor niets. De supermarkten proberen je met diverse trucjes te overtuigen om de producten in te slaan die zij graag verkopen. Een beetje gemeen, maar effectief is het wel.

Maar jij bent geen mak consumerend schaap, dus voortaan kijk jij in de schappen direct naar beneden. Daar liggen de goedkope – en vaak even smakelijke – varianten. Vak schelen deze toch behoorlijk wat in de prijs, zeker als je alles bij elkaar optelt. Kies dus wat vaker voor een B-merk of huismerk in plaats van de vertrouwde grote merken. Zo kan je uiteindelijk flink wat besparen.

snelle-manieren-besparen-boodschappen-supermarkt

6. Eet minder vlees

Voor de echte carnivoren onder ons een grote opgave: maar het minder eten van vlees kan je maandelijks een groot bedrag besparen. Vlees is namelijk één van de duurdere producten om te kopen. Bovendien heeft het produceren en consumeren van vlees impact op het milieu en je gezondheid.

Kies in plaats van vlees peulvruchten, ei of een vleesvervanger. Gelukkig staan de supermarkten tegenwoordig bol van de vegan en vegetarische alternatieven van je favoriete stukjes vlees: zoals de beyond burger hamburger, die zelfs ‘bloed’ als je hem opensnijdt.

7. Gebruik Too Good to Go

Een super initiatief om zowel geld te besparen als moeder aarde een handje te helpen is Too Good To Go. Dit is een mobiele app die je op de App store kan downloaden. De app is een platform waarbij supermarkten en horeca aan kunnen geven als ze voedsel over hebben. Vervolgens kan je deze producten dan voor een klein prijsje ophalen.

Het gebruiken van de app voelt een beetje als het volgen van een schatkaart: je krijgt een locatie en een tijdvak binnen waarin je de producten op kan halen. Wat je precies krijgt is een mysterie: de ondernemers geven per dag het eten weg dat ze nog overhouden. In ieder geval zijn de porties altijd enorm en de prijzen erg laag: zo krijg je bij een bakker al snel twee zakken vol broden voor zo’n €3.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!