Food & Drinks

Anti-kater voedsel: dit zijn de 5 beste ingrediënten

beste-anti-kater-voedsel

Het is weer zo ver, 27 april, Koningsdag. De beste feestdag van het jaar waar we vrijwel allemaal aan mee doen. En waarbij er natuurlijk heel wat drankjes naar binnen gaan. Of je nu de Koningsnacht viert, de Koningsdag of allebei, drank hoort er bij. Dus voor velen ook de the day after met een behoorlijke kater. Behalve veel water drinken kun je het beste een aantal dingen niet of juist wel eten.

Waarom krijg je een kater?

Eigenlijk is het vooral het vochtverlies wat een kater veroorzaakt. Daarom wordt er altijd aangeraden water te drinken tussen de glazen wijn en bier door. En staat er meestal een karaf water op tafel als je wijn drinkt in een restaurant. Bij de afbraak van alcohol wordt er door het lichaam ook een giftige stof gevormd (aceetaldehyde) die zorgt voor hoofdpijn een een trillerig gevoel.

Er wordt vaak gezegd dat je lekker wat vet moet eten bij een kater, maar niets is minder waar. Een vette hap in de snackbar of een broodje shoarma aan het eind van het uitgaan? Beter niet dus. Het kan juist de maag behoorlijk irriteren. Ook sinaasappelsap en koffie is niet aan te raden. Drink beter wat glazen water voor je gaat slapen en maak dan een ontbijt met de volgende ingrediënten.

eieren-anti-kater-ontbijt

1. Eieren

Eieren helpen om ethanal af te breken, dit is het afbraakproduct van alcohol dat een kater veroorzaakt. Het geeft je ook gelijk weer energie. En daarbij maakt het niet uit of je ze gekookt eet, gebakken, als omelet of gepocheerd. Let er wel op dat je niet te veel vet gebruikt want dit werkt niet goed tegen een kater. Beetje zout erover en klaar.

2. Zalm

Dit is een goede oplossing als je toch graag wat vets wilt eten. Omdat frituur niet zo slim is geeft zalm toch dat beetje vette gevoel maar het is natuurlijk wel gezond. Vis bevat visolie en vitamine B12 en die helpen je om de alcohol in je maag af te breken. Dit Kun je prima combineren met een roereitje dus heb je gelijk 2 dingen die werken.

banaan-en-kiwi-anti-kater-ingredient

3. Kiwi en banaan

Over bananen wordt vaak gezegd dat het niet zou helpen maar fruit is sowieso goed. Bananen bevatten kalium, een mineraal dat je kwijt raakt tijdens het plassen terwijl je alcohol drinkt. Ook kiwi is van fruit het beste om te eten na een kater. Als je liever geen fruit eet kun je een sportdrankje drinken want daar zit ook veel kalium in.

4. Honing

Deze had je vast niet verwacht. Honing bestaat vooral uit fructose wat een natuurlijke suiker is. En ook dit helpt goed tegen een snellere afbraak van alcohol in je lichaam. Bovendien is het best lekker vanwege de zoete smaak. Doe het niet in de yoghurt maar smeer het op een geroosterde boterham of roer het lekker door een kopje thee. Want koffie moet je nog even laten staan.

gember-anti-kater-ingredient

5. Gemberthee of kamillethee

Voel je je nog behoorlijk misselijk bij het opstaan of is je maag nog erg van streek? Dan kun je ervoor kiezen om kamillethee te maken. Dit brengt je maag namelijk tot rust en dat is precies wat je nodig hebt. Bovendien wordt je lichaam gehydrateerd en dat is zeker nodig na een nachtje of dagje doorzakken. Ook (verse) gemberthee werkt hier goed tegen. Vooral als je misselijk bent is dit een goede optie.

Ons beste idee voor een anti-kater ontbijt of lunch

Afhankelijk van hoe laat je op staat natuurlik of je het een ontbijt of lunch wilt noemen. Maar in principe kun je al deze ingrediënten in 1 maaltijd verwerken. Wat is er niet beter om dan alles maar gelijk goed aan te pakken. Begin dus met een paar glazen water. Maak een pot kamille- of gemberthee en zet de honing ernaast. Bak, roer of kook wat eieren en bak er gelijk wat zalm bij. En dan leg je er nog een banaan of kiwi naast. Beste start van the day after.