Food & Drinks

Dit zijn de 5 beste ontbijtjes om mee af te vallen

ontbijt-on-af-te-vallen

De dag starten zonder ontbijt is niet het allerbeste voor je gezondheid. Als je wilt afvallen lijkt dit misschien een goed idee, maar je krijgt sneller trek en daardoor is het dus moeilijker om vol te houden. Brood vult meestal wel goed maar vaak wil je de koolhydraten daar van vermijden. Is dat echt nodig en wat kun je dan het beste eten om even geen trek meer te hebben maar toch alle goede dingen binnen te krijgen.

Niks mis met brood als ontbijt

Voornamelijk oudere mensen eten vaak 2x per dag brood en dat bevordert eigenlijk dat je zwaarder wordt. Dit komt eigenlijk door het soort brood wat gekozen wordt. Je krijgt van veel brood een insulinepiek waardoor je lichaam vet aanmaakt. En dat is wat je juist niet wilt. Al is het wel goed voor de nodige vezels natuurlijk. Wat kun je dan doen als je het liefst wel brood eet bij het ontbijt. Het antwoord is simpel: kies voor echt volkorenbrood! Dit brood verhoogt je suikerspiegel maar heel weinig en vult goed.

Beleg het brood met sla, tomaat, komkommer en ei. Of maak een groentespread. Een goede natuurlijke notenspread is ook prima. Of banaan of appel met kaneel. Je mag trouwens best wat roomboter op je brood smeren. Wil je graag vlees kies dan magere soorten zoals kipfilet. En let er op dat je tijdens je lunch dan geen brood meer neemt. Kies dan voor een salade of een soep bijvoorbeeld.

volkoren-brood-afvallen

Ontbijten met havermout

Havermout is altijd een goede als je wilt afvallen. Het vult goed en is makkelijk te maken. Het beste is om geen gewone melk te gebruiken maar bijvoorbeeld amandelmelk. Melk is minder goed voor je darmen dus vaak niet de beste optie om de dag te starten. Je kunt ook kwark of Griekse yoghurt gebruiken. Doe er wat appel of ander fruit bij en wat noten. Maak het lekkerder met wat kaneel. Je kunt ook havermoutpannenkoeken maken. Mix 100 gram (amandel)melk met75 gram havemrmoutvliokken, 1 ei en 1 banaan met de staafmixer en bak er 3 pannenkoekjes van. Wat extra fruit erbij en klaar!

Ga voor voldoende eiwitten

Volgens een onderzoek van The American Journal of Nurtition zorgt een ei in de ochtend er voor dat je lang vol zit. Waardoor je dus minder snel behoefte hebt aan tussendoortjes. Bovendien zorgen eiwitten tijdens een ontbijt ervoor dat je spieren de juiste voeding krijgen, wat natuurlijk ook belangrijk is. Daarnaast zetten eiwitten ook je stofwisseling in gang. Dus crackers met avocado en ei is een goede start. Of een omelet met groente. Gepocheerde eieren op wat groente, ga zo maar door.

ei-ontbijt-avocado-voor-afvallen

Groente en fruit zijn altijd goed

Eigenlijk zou je bij je ontbijt al veel groente moeten nemen. Dat wordt natuurlijk een lastige want dat is bepaald niet het eerste waar je aan denkt. Maar als je dan toch een omelet maakt kan daar goed spinazie, tomaat en courgette aan worden toegevoegd. Of een  smoothie is natuurlijk het allermakkelijkst. Ga dan voor een groene smoothie waar je ook fruit bij doet. Bijvoorbeeld: 100 gram spinazie, 1 rijpe banaan, 1/2 mango en 1/2 appel in de blender, 400ml water erbij en klaar. Neem het wel binnen een half uur na het maken zodat je vitamines bewaard blijven.

groene-smoothie-afvallen-ontbijt

Yoghurt en kwark: gezonde keuzes

Kwark vult goed en bevat veel eiwitten. Skyr is ook een goede optie. Zorg wel dat je de naturel varianten kiest zodat je geen onnodige suikers extra neemt. Fruit en ongezoete granola of muesli toevoegen, heerlijk. Doe er eventueel nog wat extra  noten bij. Of kies voor volle- of Griekse yoghurt. Dit vult wel wat minder dan kwark en heeft wat minder eiwitten. Maar het is zeker zo goed en gezond als kwark.

yoghurt-fruit-ontbijt-voor-afvallen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!