Altijd al afgevraagd: waarom betaal je eigenlijk voor je betaalrekening?
-
Aline de Jong
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Iedereen heeft een betaalrekening. Tenslotte komt daar je salaris op en worden alle vaste lasten die je iedere maand hebt hiervan afgeschreven. Zonder betaalrekening kun je dus echt niet. Maar voor die rekening moet je wel betalen. Voor de pasjes, een eventuele creditcard maar ook voor het hebben van de rekening zelf. Eigenlijk vinden we dit raar. Veel mensen vinden die €5,00 of meer vaak weggegooid geld. Waarom betalen we dit eigenlijk?
De kosten van een betaalrekening
Een bank heeft natuurlijk wel degelijk kosten om een betaalrekening te laten werken. Daar is tenslotte een heel systeem voor nodig dat ook veilig moet zijn. En daar werken dus de nodige mensen aan die ook betaald moeten worden. Een bank verdient eerlijk gezegd weinig tot niets als je alleen een betaalrekening hebt. De verdienste komt er pas als je ook extra producten hebt zoal bijvoorbeeld een lening. Of de zakelijke rekening van een ondernemer.
De bank heeft natuurlijk ook kosten voor het verstrekken van bankpasjes. Bij een en/of rekening zijn dat er al 2. De betalingen die verwerkt moeten worden kunnen ze ook niet gratis doen. Eerlijk gezegd is Nederland het land waar de kosten het allerlaagst zijn van heel Europa en lijden ze er zelfs verlies op. In Frankrijk en Duitsland betaalt men bijvoorbeeld veel meer. In een onderzoek van consultancykantoor McKinsey kun je dit teruglezen.
Waarom hebben we dan toch moeite met betalen voor de betaalrekening?
We hebben geen gevoel bij een bankrekening, en daarom vinden we iedere euro die we daarvoor moeten betalen maar onzin. Terwijl je zonder problemen €50,00 neerlegt voor de sportschool ook al ga je maar 2x per maand heen. Of je hebt meerdere streamingdiensten. Banken maken niet duidelijk genoeg waarom de kosten betaald moeten worden. Een consument wil graag zien waarvoor ze betalen, en dat is onduidelijk. De marketing van banken zou dus anders moeten zodat het duidelijk is wat je krijgt voor het werk dat ze doen.
Eigenlijk wil je beloond worden voor hetgeen je geld aan uitgeeft. We willen er een positief gevoel van krijgen. Een nieuwe update in de betaalpas is dat niet, maar bijvoorbeeld een goed spaarsysteem wel. Korting op evenementen of toegangskaartjes zou ook kunnen werken. Er moet iets tegenover staan. Het gevoel wat een bank aan de consument zou moeten geven zou dus veel beter kunnen, maar het is de vraag of banken dat inzien.