bevrijdingsdag-5-mei-niet-altijd-vrij
Media & Entertainment

De reden dat Bevrijdingsdag op 5 mei niet altijd een vrije dag is

Bevrijdingsdag op 5 mei is een officiële feestdag in Nederland, maar toch zit jij waarschijnlijk druk achter je laptop te typen of ben je op de werkvloer te vinden. Helaas is niet iedereen op deze dag vrij. Slecht 1 keer in de 5 jaar wordt er een uitzondering gemaakt en krijgen de meeste werknemers wel een heerlijk dagje vrij. Waarom is dit eigenlijk zo? 

Niet altijd vrij op Bevrijdingsdag

Je zou eigenlijk denken dat we Bevrijdingsdag op 5 mei groots de vrijheid van ons land vieren. Een dagje vrij zou dan logisch zijn. Toch is dit voor de meeste mensen helaas niet het geval. Een werkgever is namelijk niet wettelijk verplicht om feestdagen als bepaalde vrije dagen te rekenen.

Vakbonden en werkgevers maken hier afspraken over met elkaar. Of het voor jou ook een rustdagje is, dat is afhankelijk van je CAO of arbeidsovereenkomst. Zit je op school of studeer je? Dan ben je waarschijnlijk wel vrij op Bevrijdingsdag. Scholen zijn bijna altijd gesloten.

bevrijdingsdag-5-mei

Reden dat jij toch moet werken op 5 mei

We hebben al even benoemd dat werkgevers zelf mogen bepalen of jij ieder jaar een vakantiedagje hebt op 5 mei. Maar waarom is het niet gewoon een vaste jaarlijkse vrije dag? Volgens de werkgeversorganisatie AWNV hebben we rond deze periode al veel vrije dagen gehad, zoals Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag en Koningsdag. Een extra vakantiedag erbij zou volgens AWNV iets teveel van het goede zijn.

De Vakbond FNV denkt daar echter anders over en pleit wel voor een jaarlijkse vaste vrije dag op 5 mei. Wie weet komt er in de toekomst wel aan.  In de lustrumjaren (1 keer in de 5 jaar), zijn de meeste mensen wel vrij. De laatste keer was toen in 2020. Nog eventjes 2 jaar wachten dus! Heb je toch vandaag een dagje vrij? Dan mag je het gezellige Bevrijdingspop in Haarlem uiteraard niet missen. Dit Bevrijdingsfestival is voor iedereen gratis. Dit jaar staan onder andere Nielson, Karsu en The Opposites op het programma.

bevrijdingspop-haarlem-bevrijdingsdag

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!