Food & Drinks

Bierbuik door teveel bier drinken: feit of fabel?

bierbuik-bier
Foto: Freepik

We kennen ze allemaal de, voornamelijk mannen, met een te dikke buik. De “beroemde” bierbuik. Echt mooi is het niet en gezond waarschijnlijk ook niet. Wij vroegen ons af of dit echt komt door te veel bier drinken, want tenslotte zal deze naam toch niet zomaar zijn ontstaan. Bovendien lijken voornamelijk mannen er last van te hebben. Die drinken ook meer bier dan vrouwen dus dan denk je dat het inderdaad aan het bier zal liggen. Maar is dat eigenblijk wel zo.

Wat doet veel bier drinken met je lichaam?

Tja, dat is eigenlijk vrij logisch. Bier bevat behoorlijk wat calorieën. Omdat je er hier makkelijk veel van kunt drinken heb je dat niet zo in de gaten. Dus komen er veel teveel calorieën naar binnen zonder dat je dit merkt. Daarnaast hoort bij een biertje drinken vaak ook een snack. Borrelen en snacken zijn met elkaar verbonden dus gaan er vaak ook de nodige bitterballen bij naar binnen. Alcohol stimuleert de hypothalamus, wat hongergevoel geeft. Dus na je bieravond ga je daarom vaak nog even langs de snackbar.

In alcohol zijn de calorieën en suikers bepaald niet de juiste voedingsstoffen. In een broodje kaas zitten bijvoorbeeld ook nog eiwitten, vitamines en vezels. De energie uit alcohol zijn lege calorieën. De energie daaruit kan niet worden opgeslagen maar wordt meteen verbrand. Het krijgt dus voorrang op het verbranden van vetten en koolhydraten uit voeding. En wordt het dus opgeslagen als vet. En daar ontstaat ie dan: de bierbuik. Al zou dit met veel wijn drinken dus hetzelfde resultaat geven.

bierbuik-snacks
Foto: Freepik

Waarom hebben vooral mannen een bierbuik?

Bij mannen hoopt het vet zich vooral rond de buik op, bij vrouwen meestal rond de heupen, bovenbenen en armen. Daarom komt het dus vaker voor bij mannen. Een bierbuik is ook niet zacht maar meestal stevig en hard.  Iemand met een bierbuik staat vaak met een holle rug omdat dit prettiger staat. Net als zwangere vrouwen dit doen. Dan strekken je buikspieren en wordt je buik hard. Omdat mannen meer bier drinken en dus vaker een buik hebben heet het bierbuik, maar wijnbuik of bitterballenbuik had ook gekund.

bier-bierbuik
Foto: Freepik

Kan een bierbuik dus alleen om deze reden ontstaan?

Het kan ook komen door een combinatie van overgewicht, buikvet en een verstoorde hormoonbalans. Als je teveel stress hebt kunnen je cortison-levels stijgen. Deze zitten voornamelijk in je buik. Als dit verstoord wordt maakt je lichaam ook meer vetopslag op je buik. Je komt van die bierbuik alleen maar af door minder alcohol te drinken en meer slapen zodat je stress gaat verdwijnen. Dus afvallen helpt, want zowel alcohol als te zwaar zijn is ongezond en die bierbuik is daar het grootste voorbeeld van.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!